ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин няма да ходи на конференцията за климата в Глазгоу

владимир путин

Руският президент Владимир Путин няма да пътува до Глазгоу за конференцията на ООН за климата КОП26, заяви днес Кремъл, предаде Франс прес.

"За съжаление, Путин няма да пътува и до Глазгоу", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, ден след като обяви, че руският лидер няма да участва и в срещата на Г-20 в Италия.

Песков увери обаче, че за Русия климатичният въпрос продължава да е приоритет.

"Проблематиката (на климатичните изменения), която ще бъде обсъждана в Глазгоу, продължава да е един от най-големите приоритети на нашата външна политика", категоричен бе Песков, който уточни, че Русия ще бъде представена на КОП26, но не даде повече детайли.

Путин обяви в средата на този месец, че Русия, която е един от най-големите замърсители в света, цели да постигне въглеродна неутралност до 2060 г.

Всекидневникът "Комерсант" съобщи в началото на месеца, че руското правителство подготвя нова екологична стратегия, която има за цел намаляване на емисиите на парникови газове.

Съгласно тази стратегия Москва ще се опита да съкрати с близо 80 процента емисиите си до 2050 г., като постепенно престане да използва въглищата като източник на електричество и премине към по-голяма употреба на ядрената енергия и на други източници.

Екологичната тема в Русия, която е един от основните световни производители на въглеводороди, относително късно стана част от дневния ред на представителите на властта, отбелязва Франс прес.

Путин дълго време омаловажаваше ролята на хората за глобалното затопляне, но наскоро обърна по-голямо внимание на тези тема, особено след като на страната му се наложи да се справя с все по-голям брой природни бедствия, сред които и безпрецедентни пожари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст