ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Държавата ще компенсира бизнеса заради скъпия ток с 450 млн. лева

Министерски съвет брифинг Стефан Янев

Министерският съвет прие програма за компенсиране на бизнеса заради високите цени на енергията. От нея ще могат да се възползват 630 000 небитови клиенти, които ще получат компенсация от 110 лв на мегаватчас, съобщи премиерът Стефан Янев. 

Бюджетът на програмата е 450 милиона лева, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г, уточни министър-председателят. Тези средства ще бъдат преведени безвъзмездно към държавния бюджет от АЕЦ "Козлодуй". Впоследствие държавата ще се откаже доброволно от получаване на дивидент от печалбата на енергийното дружество. 

Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия. Подпомагането ще започне със задна дата – от 1 октомври и ще продължи до 30 ноември, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 година. Изплащането може да започне веднага и не се налага актуализация на бюджета. 

"В рамките на 5 дни започваме да сключваме договорите, а първите компенсации се очакват с първите следващи фактури за електрическа енергия, които са от 1 до 15 число на месец ноември“, заяви министърът на енергетиката Андрей Живков.

По-рано работодателските организации и синдикатите изпратиха писмо до президента и премиера с искане за среща след 22 октомври. Настояването им е да не се губи повече време и да се премине към осъществяване на вече оформените финансови мерки срещу високите цени на енергията. Става дума за възстановяване на 75 % от надвзетото, т.е.  надвишението на платената цена над прогнозната цена на КЕВР, която е и референтната за бита. За месец август това са 74 лева, за месец септември – 94 лева, а за месец октомври се очертава сума да е от порядъка на 180 лева за мегаватчас. Възстановяването на надвзетото трябва да се извършва до нормализирането на цените. 

На масата се поставя и план за недопускане на ценова ескалация през зимата.

"Критичната ситуация за голям брой потребители на електрическа енергия на свободен пазар ни кара да бъдем настоятелни в търсенето на конкретни решения в кратки срокове. Цените на електроенергията растат „необуздано“ и стойността на мегаватчас постоянно бележи нови рекордни стойности. При 119.00 лв. за мегаватчас средна прогнозна цена на КЕВР на електроенергията за периода юли 2021/юни 2022 г., цената за месец август беше 218.17 лв., за месец септември – 244.50 лв., а за първите двадесет дни на месец октомври вече е 368.60 лв., като не може да се прогнозира какъвто и да било „таван на цените“, при това преди да е настъпила зимата", се посочва в писмото на работодателските организации и синдикатите. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст