ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Южна Корея изстреля първата ракета собствено производство

ракета буревестник

Южна Корея тества първата космическа ракета, произведена в страната. Въпреки че беше изстреляна достатъчно високо, ракетата ''Нури'' не успя да излезе в орбита, предава в. ''Гаридън''.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин описа теста като „отлично постижение“, което води страната още една крачка напред в създаването на космическа програма. Кадри, публикувани онлайн, показват как 47-метровата ракета се издига във въздуха от космическия център ''Наро'', който се намира на малък остров край южния бряг на страната.

Корейският институт за космически изследвания съобщи, че първият и вторият етап на изстрелването са преминали гладко, докато в третия етап, при който ракетата е трябвало да излезе в орбита с товар от 1,4-тонен блок от неръждаема стомана и алуминий, не е протекъл според плана, като не се дава информация на какво се дължи това.

Южна Корея сега се опитва да стане десетата нация, изпратила в космоса сателит благодарение на собствена технология. Учените и инженерите планират да тестват ''Нури'' още няколко пъти, включително и с фиктивно устройство през май 2022 г., преди да опитат с истински сателит.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст