ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 23 хил. COVID ваксини са поставени в страната до 17 ч.

ваксини

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че до 17 часа днес поставените дози от COVID ваксините в страната са 23 206. 

От днес в страната са в сила нови противоепидемични мерки – основани на изискването за предоставяне на т. нар. "зелен сертификат" за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19. Това доведе до хаос, опашки и напрежение, както и до непрекъснати сривове в националната здравно-информационна система

От ранни зори дълги опашки и напрежение се разиграха пред най-голямата спешна болница у нас – "Пирогов", заради изискването от днес медицинският персонал да работи със зелен сертификат. Пред фургоните за тестове, които са разположени пред лечебното заведение, повечето чакащи да се изследват бяха негови служители, които започват работа от 7.00 часа, но не могат да влязат на работните си места без отрицателен тест.

"Зеленият сертификат" се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и др. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и т.н.

На изискването за трябва да отговарят и работещите в съответните обекти/организаторите на съответните мероприятия.

От българската ритейл асоциация смятат, че мерките са по-зле и от локдаун, защото няма да получат никакви компенсации. "Времето ни за реакция беше 27 часа. Може би няма да ни отворят магазините, в цяла София от 90 човека персонал, имаме ваксинирани 10", каза пред БНТ Венцислав Николов, зам.-председател на българската ритейл асоциация.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предложи да се затворят принудително всички сфери на икономиката, с изключение на хранителните магазини и аптеките. Браншът, който е реално ще бъде най-засегнат от зелените сертификати, иска този локдаун да продължи три седмици.

Според асоциацията зелените сертификати няма да спрат разпространението на заразата, а само ще застрашат оцеляването на туристическия и развлекателния бизнес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст