ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От доставени 7 млн. дози ваксини са поставени само 2,7 млн.

ваксина

Влизащите в сила днес нови противоепидемични мерки, които обвързват посещаването на редица обществени места със зелен сертификат повишиха значително интереса към ваксинирането. От вчера пред пунктовете за имунизация има опашки, които продължават и днес.

Припомняме, че ваксинирането е един от начините за получаване на сертификат, наред с преболедуването и наличието на отрицателен PCR или антигенен тест.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата съобщи, че в страната са били доставени близо 7 милиона доза ваксини, като от тях едва 2,7 милиона са поставени дози.

"В страната има достатъчно налични ваксини и от четирите разрешени у нас. Има достатъчно количества и от еднодозовата на "Янсен" („Джонсън и Джонсън“) – те са близо 200 хиляди дози налични в страната в момента, а днес се очакват още 190 хиляди дози", каза той по повод проявения от вчера интерес към нея.

Ваксините се съхраняват много добре, а количествата,заявени за еднодозовата ваксина, са общо 2 милиона, като те ще дойдат до края на годината, поясни още Кирилов пред БНР. Чакат се още и от другите РНК ваксини, ще има възможност да бъдем гъвкави с оглед на ситуацията, посочи той.

Хората с първа доза "Астра Зенека" могат да завършат ваксинационния си цикъл с РНК – ваксина и те да получат сертификат, поясни Кирилов.

По данни на Единния информационен портал вчера са се ваксинирали 13 483 души. В сряда миналата седмица техният брой е бил 5548, като близо до това число са данните за делничните дни седмици назад.

До момента общо ваксинираните са 2 657 271 души, като 1 401 299 са със завършен имунизационен цикъл.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст