ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стоилов подкрепи номинацията на върховните съдии за шеф на ВКС

Янаки Стоилов мин. на правосъдието

Правосъдният министър Янаки Стоилов ще подкрепи кандидатурата на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд.

Захарова беше издигната единодушно от колегите си във ВКС. В момента тя е заместник-председател на съда.

Стоилов съобщи, че на този етап той не смята да издига кандидат за позицията, въпреки че по закон имат това право. Според правосъдния министър Захарова е минала през всички професионални нива и се ползва с доверието на професионалната общност.

Дали изборът на председател на ВКС ще бъде с един кандидат, или Захарова ще има конкуренция, ще стане ясно през следващата седмица, когато изтича срокът за номинации. Освен правосъдният министър, кандидати могат да издигнат поне трима от членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, пленумът на ВКС, който издигна Захарова, както и пленумът на Върховния административен съд.

Изслушването и гласуването на новия председател на Върховния касационен съд ще се състои на 14 януари догодина. Избраният от ВСС нов председател на ВКС ще наследи Лозан Панов. В момента Панов е кандидат-президент, той е в неплатен отпуск, а мандатът му начело на върховния съд изтича на 10 февруари.

На 19 октомври пленумът на Върховния касационен съд издигна кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на съда. Решението бе взето единодушно с 83 гласа "за" от 83-ма гласували.

В съдебната система Захарова е известна като първият член на Висшия съдебен съвет, подал оставка в безпрецедентен акт на протест срещу лобизма в системата. Заедно с нея напуска и колегата ѝ Капка Костова. Оставките бяха подадени седмица след назначаването на семейната приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов съдия Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд. Галина Захарова участва и в съдийския протест пред Съдебната палата в София в края на 2015 година след последните конституционни промени, които бетонираха статуквото в системата.

Галина Захарова е завършила „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж. Във Върховния касационен съд съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. През 2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст