ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Берлин започват преговорите за управляваща коалиция

Кристиан Линднер Аналена Бербок Олаф Шолц

В Берлин започват коалиционни преговори за съставяне на правителство след парламентарните избори в края на септември, предаде БНР.

Около масата за преговори сядат социалдемократите, либералите и Зелените в опит да съставят управляваща коалиция, наречена „светофар“ – по аналогия от цветовете на трите партии.

За първи път в следвоенната си история Германия ще бъде управлявана от тройна коалиция.

Политическите наблюдатели очакват трите партии да успеят да подпишат коалиционно споразумение преди Коледа.

Канцлер в коалицията „светофар“ ще е сегашният вицеканцлер и финансов министър Олаф Шолц от социалдемократическата партия.

Смята се, че външен министър ще бъде съпредседателката на Зелените Аналена Бербок, а финансов министър – лидерът на либералите Кристиан Линднер.

Най-трудни ще са преговорите във финансовата политика. Зелените настояват за огромни инвестиции в опазването на климата, а либералите – за строга финансова дисциплина без поемането на нов държавен дълг.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е номинирала депутатката от партията Бербел Бес за председател на Бундестага в състава му след федералните парламентарни избори на 26 септември.

На изборите ГСДП победи с малка разлика консервативния блок ХДС/ХСС и ще разполага с най многобройната парламентарна група в 736-местния Бундестаг.

Очаква се първото заседание на долната парламентарна камара в новия й състав да се състои следващия вторник. На него трябва да бъдат избрани ръководни органи, вкл. председател. По традиция в Германия победителят в изборите получава най-високия парламентарен пост, а членове на останалите партии стават заместник-председатели на Бундестага.

В досегашния си състав Бундестагът се оглавяваше от ветерана консерватор Волфганг Шойбле, бивш финансов министър. Седемдесет и девет годишният Шойбле е най-дълго служилият член на Бундестага – от 1972 г.

53-годишната Бербел Бес е член на Бундестага от 2009 г. Тя е била заместник-председател на парламентарната група на своята партия и неин говорител по здравни въпроси, образование и наука.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст