ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Българите се преквалифицират най-много за програмисти и монтьори

програмиране

Повече от 50 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация от началото на годината до средата на октомври. Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) отчита, че броят на обучените лица е нараснал с около пет хиляди в сравнение със същия период на миналата година.

Запазва се интересът към обучение за монтьори на транспортна и на подемно-транспортна техника (над 11 000), програмисти (около 4000). Два пъти по-голям е броят на обучаващите се за компютърната анимация (630). Съществен ръст е отчетен при желаещите да се развиват в селското стопанство – повече от 3500 българи се обучават за фермери и техник-растениевъди (растителна защита и агрохимия), агроеколози, работници по овцевъдство и козевъдство, полевъдство, селекция и семепроизводство. Други 130 пък са обучени по професия Техник по железопътна техника – локомотиви и вагони (три пъти повече в сравнение със същия период за м.г.). От агенцията отчитат също, че продължава да е голям броят на участниците в кратките курсове за охранители.

България е на предпоследно място по участие на гражданите в дейностите за учене през целия живот, които включват и професионалното обучение. Средният процент по този показател на ЕС е 11,3 %, а за страната ни – едва 2%.

"Запазването на тенденцията относно общия брой обучени лица в Център за професионално обучение за 2021 г. показва, че едва ли може да се очаква съществено повишение на участието на българите като цяло в учебни дейности", отбелязват от агенцията. 

Проучването показва, че лицензираните центрове за професионално обучение и работодателите определят степента на реализация на обучените лица на пазара на труда като най-важен критерий за оценка на качеството на предоставяните обучения. 58% от центровете за професионално обучение успяват да проследят реализацията на над 50% от завършилите при тях обучение. Най-голяма трудност срещат  при проучване на удовлетвореността на работодателите, наели обучените лица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст