ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕП: Конституционният съд на Полша е незаконен

еп европейски парламент европарламент

Европейският парламент обяви чрез резолюция, че Конституционният трибунал на Полша е незаконен и неквалифициран да интерпретира конституцията. Институцията изисква да не се предоставят парите на данъкоплатците в ЕС на правителства, които "явно, целенасочено и систематично" подкопават европейските ценности, като призовава Комисията и Съвета да предприемат действия. 

Конституционният съд във Варшава постанови по-рано този месец, че някои разпоредби в договорите на ЕС са несъвместими с полската конституция. В решението на съда се казва също, че полската конституция стои над европейските правила, което противоречи на правния принцип за върховенство на правото на ЕС.

"Парламентът осъжда опита да се подкопае върховенството на правото на ЕС и призовава Съвета и Комисията спешно да защитят народа на Полша и Съюза", настояват евродепутатите и допълват, че  полският Конституционен трибунал няма правна валидност и независимост и не е квалифициран да тълкува Конституцията на страната.

След разгорещения пленарен дебат във вторник с участието на полския премиер Матеуш Моравецки и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, членовете на ЕП „изразяват дълбоко съжаление“ във връзка с решението от 7 октомври 2021 г. "като атака срещу европейската общност от ценности и закони като цяло" и заявяват, че Съдът е превърнат "в инструмент за узаконяване на незаконните дейности на органите на властта".

Евродепутатите подчертават, че съгласно конституцията на Полша договорите на ЕС са пряко приложими в националния правен ред и имат предимство в случай на стълкновение с националното законодателство. Те обвиняват полския министър-председател, че "той злоупотребява допълнително със съдебната система като инструмент за постигане на политическите му програми" и заявяват, че Полша остава доброволно обвързана с учредителните договори и съдебната практика на Съда на ЕС.

Резолюцията подчертава, че според редица социологически проучвания, проведени в Полша през септември и октомври 2021 г., едва 5% от анкетираните заявяват, че биха искали Полша да напусне ЕС. Цели 90% оценяват положително членството на Полша в ЕС, а 95% смятат, че подкрепата от ЕС има положително въздействие върху развитието на техния град или регион, което е по-високо от средното за ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст