ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пекин: Няма място за компромиси за Тайван

китайски китай военни бойни самолети изтребители авиация

Китай заяви днес, че "няма място" за компромиси и отстъпки по отношение на Тайван. Изявлението беше направено, след като американският президент Джо Байдън каза, че САЩ са готови да защитават острова, ако бъде нападнат, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин потвърди отдавнашната позиция на Пекин, че Тайван е китайска територия.

Напоследък Китай, който казва, че може да установи със сила контрол върху Тайван, ако е необходимо, засили заплашителните си действия, извършвайки полети с военни самолети близо до острова и провеждайки учения за дебаркиране.

"Когато става дума за въпроси, свързани със суверенитета и териториалната цялост на Китай и други основни интереси, няма място за компромис или правене на отстъпки от страна на Китай. Никой не трябва да подценява силната решителност, твърдата воля и значителните възможности на китайския народ да защитава националния суверенитет и териториалната цялост", каза говорителят.

"Тайван е неотделима част от територията на Китай. Въпросът с Тайван е чисто вътрешна работа на Китай и не допуска чужда намеса", заяви той.

По думите му САЩ трябва да "внимават със своите думи и действия по въпроса с Тайван и да не пращат погрешни сигнали към отцепническите сили за независимост на Тайван, за да не причинят сериозни вреди на китайско-американските отношения и на мира и стабилността в Тайванския проток".

Китай отправи предупреждение към Словакия и Чехия във връзка с предстоящо посещение на тайванския външен министър Джоузеф Ву в двете европейски страни следващата седмица, посочва Ройтерс.

Китай се противопоставя на посещенията на висши тайвански представители в други държави, тъй като ги разглежда като прикрита подкрепа за претенциите на острова да бъде независима държави.

Попитан дали Пекин ще предприеме някакви действия срещу Чехия и Словакия, говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин каза, че Китай "ще вземе подходящи и необходими мерки, за да защити по решителен начин националния суверенитет и териториалната цялост". "Никой не трябва да храни илюзии за това", заяви той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст