ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Последните събития предполагат втори тур на президентския вот

Първан Симеонов

Румен Радев е на ръба да има подкрепа, която би дала възможност за победа на първи тур. Само че за такава победа се иска и активност. Събитията от последните дни обаче може би ще направят така, че да има и втори тур, обяви социологът Първан Симеонов.

Последните данни на "Галъп" към  17 октомври показват, че за Румен Радев биха гласували 51,2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, а за Лозан Панов – 6,2 процента.

Според Симеонов и на втори тур Радев също е с добри позиции, но няма да му е толкова лесно. Но по думите му е рано за такива прогнози.

„По традиция ДПС има мобилизирана подкрепа. Част от подкрепата за Панов пък е колеблива и защото западно-либералното пространство е малко по-индивидуалистично, и защото Румен Радев заема част от тази подкрепа”, обясни пред NOVA Първан Симеонов. 

Данните на "Галъп" сочат също, че ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, моментната снимка на електоралните нагласи щеше да изглежда така: за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за „Продължаваме промяната“ – 13,4%, за „Има такъв народ“ – 12,2%, за „Демократична България“ – 11,2%, за ДПС – 10,8%. Това са и сигурните от днешна гледна точка формации в следващия парламент.

Близо до бариерата е и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ – с 3,7%. Под бариерата личат също „Възраждане“ и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%. Останалите гласове биха отишли при други формации.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст