ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

До десет дни децата може да се върнат в училище

Стойчо Кацаров

Предприели сме всички мерки, за да работят болниците оптимално. Създадена е организация пациенти да не обикалят от болница в болница. Освен това имаме готовност да пренасочваме персонал от една болница в друга. Плановите операции в болниците не са спрени. Целта е възможно най-малко да се попречи на лечението на хората с други заболявания.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на срещата при президента Румен Радев във връзка с COVID ситуацията у нас и прилагането на новите мерки.

"Относно учениците мога да кажа, че най-важното е да има безопасна среда. Това може да стане на база на тестване. Още днес ще проведа редица разговори по темата. Бихме могли да организираме осигуряване на тестове за децата от 1 до 4 клас. И преди съм го казвал, че докато съм министър няма да позволя да се бърка в носовете на децата. Има редица други щадящи тестове, които работят на базата на слюнката. Това е един начин да гарантираме безопасна среда и в рамките на 7 до 10 дни да върнем учениците от 1 до 4 клас в училищата. Тук вече родителите и учителите трябва да дадат своето съгласие", каза д-р Кацаров. 

"Мерките се взимат, за да се спре предаването на вируса и епидемиологичната верига. Единият начин е хората да са ваксинирани и да са здрави. Другият начин е локдаун, но той не решава проблемите, защото след два месеца пълен локдаун вирусът ще продължи да циркулира и ние отново ще имамме ръст на заболеваемостта. Ние избрахме първият подход и той е безалтернативен. Хората трябва да се ваксинират, защото това е единственият начин да излезем от ситуацията, а не с локдауни", категоричен бе здравният министър.

"Въпросът за антителата се обсъжда много отдавна. Правили сме редица проучвания по темата. Според много мнения на учените наличието на антитела не е гаранция, че някой е прекарал COVID-19. Тези спорове не се водят само в България, но и в цял свят. Имам информация, че този въпрос се обсъжда и в Европейската комисия. Ние ще продължим да разглеждаме темата за антителата, но аз съм на мнение, че трябва да имаме пълна картина, за да признаем антителата за зелен сертификат", каза още министър Кацаров.

"Приемам, че времето за новите мерки е кратко, но от утре контролът по спазването им трябва да бъде засилен. Дадохме и гратисен период, в който целта беше да се помага на хората да се организират по-добре. Контролът ще бъде насочен към тези, които са недобросъвестни и не са съпричастни към общата цел за справяне с пандемията. Целта на контрола няма да е да се преследваме и глобяваме", обяви Стойчо Кацаров. 

"При нас задачата винаги е била да има максимално присъствено обучение", коментира от своя страна министърът на образованието проф. Николай Денков. "Това изисква не само децата да са в клас, но и учителите да са по местата си и да са здрави. Ръстът на заболелите и карантинирани деца непрекъснато расте. Процентът на заболелите деца между 0 и 6 години също се вдигна. Това създава риск за тяхното здраве и живот. Имаме съществена промяна в средата, в която се учат децата. Това е така, защото мерките, които предприехме първоначално, бяха по-меки. Те отговаряха на тогавашната ситуация, но сега се изискват други мерки. За нас най-важното е здравето на децата. За съжаление относно тестването на децата няма консенсус. Родителите трябва да проявят благоразумие. Тази мярка е широко разпространена в Европа. Там децата се тестват масово. Така може да се гарантира една безопасна среда. Отново ще повторя, че родителите трбява да проявят разбиране, а учителите да приемат тази среда", обясни и просветният министър проф. Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст