ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Каракас качва бензиновите цени на 2.3 цента за литър

пазари

От 24 октомври правителството на Венецуела увеличава 20 пъти сусидираните цени на бензиновите горива, информира в официално изявление държавната петролна компания на страната "Петролеос де Венецуела" (PDVSA). Мярката се налага заради деноминацията на местната валута, се казва в съобщението на петролния монополист. Повишението идва няколко седмици след като на 1 октомври Каракас пусна нова парична единица – дигитален боливар, която е премахнала шест нули от номинала на предишната валута.

Това е второто поредно увеличение на цените на субсидираните горива от юни 2020-а когато кабинетът на президента Николас Мадуро промени десетилетната политика на замразени ценови тарифи на бензиновите колонки, "за да гарантира производството и дистрибуцията на горива на територията на страната".

Въпреки скока, субсидираните цени на PDVSA са сред най-ниските в света. В резултат на повишението литър бензин ще струва 2.3 цента или 10 цента на галон. Това е буквално "трошица" от стойността на бензиновите колонки в болшинството държави на глобуса. До 24 октомври потребителите плащаха по 0.1 цент за литър или 0.5 цента за галон.

Венецуела има дуална ценова система. Едната е за субсидираните потребители, а другата е "международна" цена от 50 цента за литър или 2.27 щ. долара за галон гориво. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст