ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Затварянето на държавата е крайна мярка

Инициативен комитет издига кандидатурата на Румен Радев за президент

Алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото смятам, че затварянето на държавата е крайна мярка.

Това каза президентът Румен Радев на среща с министри от служебното правителство във връзка с разпространението на COVID-19 у нас, която се провежда на "Дондуков" 2, и в която участва също вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Ситуацията наистина е напрегната, въпреки прилаганите пропорционални мерки през последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревжоно висок, а болниците се задъхват", отбеляза президентът.
В срещата участват вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, министърът на образованието и науката Николай Денков, министърът на финансите Валери Белчев, управителят на НЗОК Петко Салчев. 

„Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва 20% от населението са ваксинирани. Предишните управляващи насадиха трайно недоверие към ваксините. Ясно беше, че ще има възползване от ситуацията, без да имат смелостта да предложат алтернатива. Те (партиите, бел. ред) броят гласове, ние броим заболели и починали. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение особено преди избори. Животът на хората е по-важен от изборите. Готов съм да водя всички битки, за да защитим хората“, обяви Радев.

"Животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат. Когато казвам „с вас съм“, това значи, че съм готов да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите. Въпреки високата цена подкрепих вашето решение“, добави той и подчерта, че ще приеме резултата от изборите със смирение какъвто и да е той.

Президентът обясни, че ясно си е дал сметка, че алтернативата на въведените мерки е била – пълен локдаун. Той посочи, че вече сме изпадали в такава ситуация на пълно затваряне, което е блокирало държавата. По думите на Радев е станало ясно, че "изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката, пълното блокиране" са в ущърб на хората. 

Радев подчерта, че най-важният въпрос е за най-малките учениците, както и да се подсигурят обещаните безплатни тестове за работещите. Той открои и важността на проблема с пълноценното прилагане на мерките. "Те трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация. Ваксинирането не трябва да бъде принудителен акт, а доброволно решение на хора, които осъзнават отговорността си към близките си. Най-надеждната защита, която имаме към този вирус е ваксинирането", заяви той.

Образователният министър Николай Денков изтъкна, че към момента имаме 12 000 карантинирани деца в училищата и 2000 деца в детските градини. Той призна, че новите мерки са били въведени в много кратък период и хората не са били подготвени, но беше категоричен, че са били необходими. Според здравния министър Стойчо Кацаров има щадящи тестове, подходящи за деца, и може да се потърси съгласието на родителите за използването на такъв метод. По думите му, ако се осигурят нужните финансови средства, от 7 до 10 дни е реалистичен срок, за да бъдат върнати децата от 1 до 4 клас.

Филтър на входа на училището и максимално бързо осигуряване на безплатни, щадящи тестове за децата – така Денков обобщи виждането си за мерките за безопасна среда.

От финансовото министерство обещаха, че "няма да пестят нито стотинка" и обещаха максималната си подкрепа на образователното и здравното ведомство за връщането на децата в клас.

Президентът поиска коментар от министрите си за безплатните тестове, за които има информации, че някои работещи плащат от 15 до 40 лв. Стойчо Кацаров обясни, че от миналия петък се сключват договори с всички лаборатории. И се ангажира, че процесът ще приключи до понеделник на обяд. 10 лева ще бъде пределната цена на теста според договора, но Кацаров каза, че всяка лаборатория може да определи, ако желае, по-ниска цена.

Кацаров посочи, че възприетите от правителството мерки са безалтернативни. "Коя е другата мярка при 25 процента ваксинирани? Локдаун и след това още един локдаун", заяви той. По въпроса за антителата той обясни, че е световен научен проблем дали могат да бъдат условие да живееш и работиш свободно. По негова информация казусът се обсъжда и в Европейската комисия и трябва да се изчака, докато се получи дефинитивно мнение. Но изтъкна, че в ситуацията, в която се намираме сега, трябва да бъдем предпазливи.

Здравният министър подчерта, че правителството е дало няколко дни, в които хората и бизнесът да се адаптират към мерките. Затова се е наблягало на предписанията, а не на санкциите. "От понеделник смятам, че контролът трябва да бъде засилен", наблегна Кацаров. Тук се включи шефът на МВР Бойко Рашков, който коментира, че всички контролни органи активно трябва да се включат.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст