ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БЕХ иска придобие дял в “Топлофикация София”

Парламент

Придобиването на дял в "Топлофикация София" е възможно решение за хармоничното натрупване на дългове от дружеството към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг. Това каза на брифинг ръководителят на БЕХ Валентин Николов.

"Ще предложим да се създаде работна група между БЕХ, министерството на енергетиката, "Топлофикация", общината и всички останали засегнати страни за евентуалното придобиване на собственост в топлофикационното дружество", заяви той. 

Николов уточни, че "Топлофикация София" дължи на БЕХ почти 720 млн. лева.

"От 2009 година насам холдингът е въвлечен в тази драма. Не финансираме ли нашето дъщерно дружество "Булгаргаз", то не може да си изпълни ангажиментите по дългосрочните договори и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще засегне всички клиенти на "Булгаргаз", категоричен бе той.

Николов обясни, че БЕХ не може да си позволи подобно нещо, затова вероятно ще се тръгне към "поредното цедиране на пари".

По думите му това показва, че "Топлофикация" е изправена пред хронично заболяване, което не може да се реши за 4-5 дена. Търсим решение какво да се случи. Знаете, че до края на годината КЕВР не може да коригира цената на парното, затова ще чакаме 1 януари да видим дали мениджмънтът на "Топлофикация" ще може да започне да обслужва тези дългове, за които говорим", подчерта той.

"Искам да изкажа възмущение от грубия език на представителите на "Топлофикация София". Отправените обвинения са несправедливи и обидни. Не е истина, че „Булгаргаз“ предоставя на "Топлофикация София" феодален договор", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов.

Според него не е истина и че "Булгаргаз" е лихварска компания.

Заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов пък заяви, че от ведомството са се срещали с представители на "Топлофикация София" преди седмица или малко повече, но не повече от 10 дни. "Това, което мога да кажа, е, че смесването на газ и електроенергия към момента е абсолютно безсмислено", поясни той. 

"София няма да остане на студено. Достатъчно отговорни сме и няма да допуснем това да се случи. За пореден път нещо ни изненадва – не само за България важи това. Това не означава, че трябва да продължава този проблем да се влачи с години", допълни Дамянов. 

На въпрос дали "Топлофикация" би могла да стане държавно дружество, Дамянов отговори така: "Би могла Топлофикация да стане държавно".

По-рано през деня председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев поиска държавата да компенсира дружеството така, както се компенсира частният сектор. Днес изтича срокът, даден от "Булгаргаз" на "Топлофикация София", да изплати задълженията си към държавното дружество, които възлизат на 131 млн. лв. „Булгаргаз“ е най-големият лихвар на „Топлофикация“, категоричен беше Георгиев и увери: "Потребителите могат да бъдат спокойни, няма да останат на студено и без парно".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст