ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ООН: Пандемията е далеч от своя край

Тедрос Адханом Гебрейсус Гебрейесус Аданом

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус обяви, че пандемията е далеч от своя край по време на откриването на световния здравен форум в Берлин.

"Пандемията ще свърши когато светът пожелае тя да свърши. Всичко е в нашите ръце. Имаме всички необходими инструменти – в областта на общественото здраве и на медицината. Но светът не използва добре тези инструменти. С почти 50 хиляди смъртни случая на седмица, пандемията е далеч от своя край", подчерта Гебрейесус и подчерта, че  само чрез имунизация може да се сложи край на пандемията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пък  поиска помощ от Групата на двадесетте (Г20). Той подчерта, че Световната здравна организация и Организацията на обединените нации  се нуждаят от спешна инвестиция от 8 милиарда долара за прилагане на стратегия за ваксиниране срещу коронавирус на хората по света.

„Нуждаем се от незабавна парична инжекция от 8 милиарда долара, за да гарантираме, че [ваксините] се разпределят справедливо, и ние призоваваме Г-20 да ни помогне с това“, каза той във видеопослание до Световната здравна среща на върха в Берлин. 2021 г.

Статистиката показва, че в момента Източна Европа се бори с най-тежката ковид вълна.  Броят на заразените с коронавирус, регистрирани досега в Източна Европа, надхвърли 20 милиона в неделя, съобщи Ройтерс и допълни, че  регионът се бори с най-сериозната вълна от началото на пандемията и усилията за ваксинация изостават.

Страните в региона имат най-ниските нива на ваксинация в Европа, като по-малко от половината от населението е получило поне една доза. Унгария е начело с нивата на ваксиниране в региона, като 62% от населението й е получило поне една ваксина, докато Украйна е ваксинирала едва 19% от жителите си с една доза.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст