ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пропадна сделката за “Монте Паски”

банки

Правителството на италианския премиер Марио Драги ще поиска още време от Европейската комисия, за да намери купувач на "Банка Монте дей Паски ди Сиена" след като преговорите за продажбата й на "Уникредит" се провалиха през уикенда. 

В съвместно изявление от 24 октомври Рим и "Уникредит" информираха, че прекратяват проточилите се с месеци разговори за съдбата на изпадналия в беда кредитор от Тоскана. Двете страни не се успели да постигнат съгласие за размера на новия капитал, който трябва да се инжектира в "Монте Паски преди поглъщането й, както и за подлежащите на отделяне от от сделката активи, твърдят добре информирани източници.

Оттук нататък Италия ще иска удължаване на срока за продажбата на държавния дял в национализирания през 2017-а година кредитор след 31 декември 2021-а, допълват запознатите с въпроса лица. Това беше условието, което трябваше да изпълни Рим, за да получи съгласието на Брюксел за спасителната акция за банката.   

Провалът на преговорите е удар както върху кабинета на Драги, така и върху главния изпълнителен директор на "Уникредит" – Андреа Орсел, които пропиляха месеци в политически спорове за съдбата на най-старата банка в света. И макар че италианският премиер все още има други опции, включително да запази рекапитализираната "Монте Паски" да съществува самостоятелно, "Уникредит" все пак остава предпочитаното решение дори при поставените от Орсел условия.  

Краят на преговорите повдига и въпроси за дългоочакваната консолидация на италианския банков сектор. Очаква се третият по големина италианския кредитор "Банко БПМ" да попадне отново в центъра на спекулациите – и като потенциален купувач на "Монте Паски" и като нова ишена за поглъщане от "Уникредит". 

Изискването на 58-годишният Орсел, който пое кормилото на "Уникредит" през април, беше трансферът на активите на "Монте Паски" да е неутрално от гледна точка на капитала на купувача и да има положителен ефект върху доходността на акция на кредитора. За потигането на тази цел Орсел твърдеше, че са необходими около 7 млрд. евро за възстановяването на капиталовите буфери на "Монте Паски" и за покриването на разходите за съкратените служители. Тази сума е близо три пъти по-висока от сметките на финансовото ведомство. 

Възможно е правителството да се опита да съживи преговорите с "Уникредит" в бъдеще, смятат запознатите с въпроса източници. Министерството на финансите би могло да въведе част от мерките, предложени по време на дебатите с Орсел, за да направи сделката по-привлекателна за нови инвеститори, включително капиталови инжекции, продажба на лоши кредити, план за доброволни съкращения и поемане на всякакви правни рискове от държавата. 

Не се изключва и опцията за удължаване на крайния срок за ликвидиране на държавния дял в "Монте Паски" до юни 2022-а, за да има достатъчно време за откриване на нов купувач.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст