ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна получи 60 млн. долара военна помощ от САЩ

посолство сащ киев

През октомври Украйна е получила военна помощ от Съединените щати  на стойност 60 милиона долара, обяви украинският премиер Денис Шмигал в понеделник, 25 октомври.

„През тази седмица страната ни получи две пратки допълнителна международна помощ от правителството на САЩ за нуждите на въоръжените сили на Украйна. По-специално пристигнаха боеприпаси, противотанкови и високоточни оръжия, медицинско оборудване и други.  Това – заедно с посещението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин в Украйна – е доказателство за силната и последователна подкрепа от САЩ за противодействие на руската агресия“, подчерта премиерът.

Украйна и САЩ се договориха за стъпките за практическо изпълнение на споразуменията за осигуряване на отбраната на Украйна, както и в киберпространството от съществуващи и потенциални заплахи.

Руският президент Владимир Путин каза в четвъртък (21 октомври), че военната подкрепа за Украйна от западните страни представлява сериозна заплаха за Русия. Това се случва два дни след като министърът на отбраната на САЩ подкрепи Киев и насърчи стремежа му да се присъедини към НАТО.

Путин каза пред група журналисти и експерти, че посещението на Лойд Остин в Украйна във вторник, по време на което той обяви, че нито една  трета страна няма право да налага вето на очакваното членство в НАТО, на практика проправя пътя за присъединяване на Киев.

Независимо дали ще се случи, или не, каза Путин, интересите на Русия са застрашени.

„Официалното членство на Украйна в НАТО може да не се осъществи, но не е необходимо да е член на Алианса, за да бъде разположена там американска и британска военна инфраструктура“, каза Путин пред дискусионния клуб „Валдай“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст