ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Западни посолства в Турция: Спазваме принципа за ненамеса

реджеп ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е приветствал изявление на западни посолства, сред които и това на САЩ, че те се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин, предаде днес Анадолската агенция, след като Ердоган призова за експулсиране на 10 посланици на западни държави, предаде Ройтерс.

В събота Ердоган съобщи, че е наредил на външното министерство да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, които призоваха за освобождаването на известния турски меценат Осман Кавала, който е арестуван от четири години по обвинения във финансиране на протести и участие в опита за преврат.

Като се позова на източници от президентството, Анадолската агенция предаде, че Ердоган е приветствал изявление, публикувано в Туитър от САЩ, Канада, Нидерландия и Нова Зеландия, което след това е било споделено и от Швеция, Норвегия, Финландия и Дания.

Съобщението е публикувано почти в същия момент, в който Ердоган е влизал на среща на правителството, на която се обсъжда изгонването на посланиците – действие, което би отворило най-сериозния дипломатически разрив със Запада по време на 19-годишното му управление, отбелязва Ройтерс. Агенцията уточнява, че нареждането още не е изпълнено, но може формално да бъде одобрено на днешното заседание.

"САЩ отбелязват, че действат съгласно член 41 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения", посочва посолството на САЩ в Туитър.

Канада, Нидерландия и Нова Зеландия са изпратили подобно съобщение, докато Норвегия, Швеция, Дания и Финландия са ретуитнали съобщението на САЩ. От посолствата на Германия и Франция няма съобщения в Туитър, отбелязва Ройтерс.

Анадолската агенция цитира източници в президентството, според които Ердоган е "приветствал" изявленията. Държавната агенция и националната телевизия ТРТ определят изявленията като "стъпка назад" от страна на посолствата.

Като резултат от създалата се ситуация, турската лира отбеляза спад, достигайки исторически минимум от 9,85 лири за долар. Тази година лирата загуби почти една четвърт от стойността си.

В началото на миналата седмица посолствата на десет западни страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Осман Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни – САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи като "недопустим" техния призив в подкрепа на Кавала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст