България сред страните от ЕС с най-голямо поскъпване на горивата

гориво бензиностанция горива бензин

България е пета в по ръст на цените на горивата в ЕС, показват последните данни на Евростат. През септември цените на автомобилните горива и масла в България отбелязват годишен ръст от 28,2% при средно за ЕС увеличение от 22.9 на сто.

Преди нас в класацията по поскъпване са Люксембург, Словения, Румъния и Полша. В Люксембург цените на горивата са се вдигнали с 30,7%, в Румъния – с 29,3%, в Словения с 28,7%, а в Полша с 28,5%.

Същевременно в Малта за трети пореден месец няма промени в цените на горивата. В Ирландия поскъпването е с 15%, в Италия – със 17,5%, а в Финландия – със 17,8%.

От Българската петролна и газова асоциация прогнозираха, че цените на основните горива ще стигнат 2.50 лв. за литър. Цената на суровия петрол преди месец беше 80 долара за барел, а преди дни се достигнаха рекордни стойности за последните осем години и достигнахме до 86 долара за барел. Това е главната причина да нарастват цените на основните горива. Ако не се увеличи производството, цените могат да тръгнат още нагоре и могат спокойно да надминат 90-95 долара за барел, което ще покачи допълните и цените по бензиностанциите.

Неотдавна именно от  Българската петролна и газова асоциация предупредиха, че заради новите екорегулации на ЕС ни чака шоково поскъпване на горивата от 2023 година. Причината е промяна в изчисляването на акцизите. С промяната акцизът в ЕС ще се изчислява не на количества, а на енергиен еквивалент, тоест не на 1000 литра, а на гигаджаул (GJ). При сегашната цена на петрола това ще добави 1.10-1.20 лева (без ДДС) на литър към цената на бензина и дизела, което означава около 50% повишение на цената.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст