Радев: Ако не се спазват мерките, алтернативата е пълен локдаун

Румен Радев

Сериозна червена лампа за всички е изчерпването на леглата за интензивно лечение. Това заяви държавният глава Румен Радев, след като посети Центъра за спешна медицинска помощ в София. Държавният глава изрази признателност към екипите на Спешната помощ за всеотдайната им работа. "България е водеща по смъртност. Т. нар. златен шанс го дават тези хора. Те са достатъчно натоварени и без пандемия. Видях с очите си какво е да даваш дежурства в Спешна помощ, да координираш този процес по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хода. Базата има своя лимит, трябва и по-добро заплащане", каза президентът.

"Видях кол центъра, който координира тази дейност. На едно огромно табло са показани всички свободни легла. За съжаление, там, където пише "брой интензивни легла", свети в червено. Проблемът не е в координацията, хората тук я правят, а в изчерпване на леглата в реанимацията. Това е сериозна червена лампа за всички", изтъкна Радев. "Този щам, който идва при нас – „Делта +“, се разпространява изключително бързо. Заразността е хиляди пъти по-голяма. Има рязко нарастване на случаите. Призовавам към всички да сме отговорни и съзнателни като общество. Само със спазване на мерките може да преодолеем това препятствие", добави той.

"Каква е алтернативата? Вижте Латвия – пълен локдаун. Алтернативата е затваряне на всички търговски обекти, без на тези от първа необходимост и аптеките. Виждате вечерен час в някои държави. Цялата държава замира. Това ли искаме? Това се опитва Министерството на здравеопазването и държавните институции – да избегнем огромни щети за социалния, икономически и културен живот", подчерта държавният глава. "Лекарите се измориха да обясняват, че изходът от ситуацията да се движим от локдаун към локдаун е ваксинацията. Няма по-надеждна защита в момента от ваксинацията в борбата с вируса", увери той.

"Не сме чакали. Правителството има ясен план, обявен юли, септември се актуализира с всички стъпки", отговори Радев на репортерски въпрос защо служебното правителство е чакало досега, за да въведе задължителния зелен сертификат.

Според президента е време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи, манипулативни изказвания. По думите у това е недопустимо. Президентът уточни, че става дума за изказвания, свързани със срока на годност на ваксините.

Радев коментира отказът на Централната избирателна комисия да се срещне с него и уточни, че е готов за диалог с ЦИК. Той поздрави екипа, който успешно освободи кораба „Вера Су" от скалите край Камен бряг.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст