Ресторантьорите ще получат помощ от държавата

Даниела Везиева

Ресторантьорите ще получат допълнителна помощ от държавата. Това обеща министърът на икономиката Даниела Везиева в интервю за БНТ във вторник, 26 октомври. 

"В актуализацията на бюджета до края на тази година има заложени 70 милиона. Въпрос на време е Министерството на туризма да обяви как ще се използват. Средства за туристическия бранш и ресторантьорството има и те ще се използват. Додадохме още 166 млн., част от които са точно за този бранш и те са за оборотни средства, коието могат да използват за всичко, което им е необходимо. Те са в сила и влизат, със сигурност не са достатъчни, но бизнесът работи и тяхното основно искане е да не ги затваряме. Тези мерки са част от техните искания. Не приемам да се настройват професионални и социални групи една срещу друга. Всеки има право да избере дали да се ваксинира", посочи Везиева.

Тя подчерта, че голяма част от държавната администрация е ваксинирана.  В нейното министерство са имунизирани 40 процента.

"Когато затворим всичко, няма икономика. Тези мерки са обявени още през юни месец – разпределението по сектори, като това е предпоставката за това, което се случва със сертификатите в момента. Ние сме в ситуация, в която второ служебно правителство трябва да решава системни проблеми. Тези стъпки изглеждат малки, но са в рамките на това, с което разполагаме. От миналата седмица подпомагаме небитовите потребители със 110 лв. Министърът на енергетиката обяви мерките за енергийно бедните. Това, което показваме, е това, което правим", заяви Везиева.

Според нея при локдаун ще се върнем доста назад. Инфлацията е над 3 процента в момента по всички данни, които са обявени. Този процес е свързан със световната инфлационна криза и начина, по който пандемията се отрази на икономическото развитие. Голяма част от инфлацията се дължи на факта, че производството не смогва да отговори на потребителския интерес. Така потреблението нараства, а предлагането намалява, което е инфлационен натиск. България е във валутен фонд и механизмите, които имаме, за да повлияем на пазара, не са много.

Даниела Везиева уточни, че  в страната има не толкова спад на ръста на преки инвестиции, колкото отлагане във времето на изпълнението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст