Туроператорите излизат на протест

протест туроператори

Туроператори и хотелиери излизат на протест пред Министерство на туризма с настояване да бъде отворена процедура за подпомагане на фирмите със сумата от 42 милиона лева.Тези средства трябва да бъдат използвани и за обезщетенията към клиентите за неосъществени пътувания.

В актуализирания бюджет на държавата бяха гласувани 70 млн. лв. за туризма – 30 млн. лв. от тях ще бъдат разпределени на около 44 000 фирми в сектора. От Национално обединение „Сдружение за туризма“ споделят, че искат да бъдат чути, за да могат да работят, да изчистят задълженията си и да направят рестарт на бизнесите си.

„В момента нямаше твърда позиция, която да каже: "да, аз ще направя всичко възможно за да отворя тази процедура и да могат нещата да се случат. Такъв отговор не получихме. Да, получихме уклончиво два варианта на работа – евентуално, ако се промени нормативната база, трябва да дойде Народно събрание, то да го изгласува и съответно ние да кандидатстваме, отваряне на процедурата. Ориентировъчно във времето, всичко това означава някъде към януари и това е под едно голямо условие, ако временната рамка бъде продължена“, пояснява Павлина Илиева – председател на сдружение „Бъдеще за туризма“, пред БНР. 

На 21 октомври Министерството на туризма изпрати за нотификация в Европейската комисия нова схема по член 112 – мярката в размер до 30 млн. лева, която е единствената конкретно разписана в актуализирания Държавен бюджет 2021 и предназначена за ликвидни средства за предприятията в туристическия сектор.

Паралелно с това е изготвен и е в процес на съгласуване и проектът на постановлението по чл.113 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., което трябва да бъде прието от Министерски съвет.

Очаква се ЕК да одобри нотификацията до края на ноември и забавяне няма. Схемата ще може да бъде отворена за кандидатстване още на следващия ден след произнасянето на ЕК. Изплащането на средствата може да стане в първите дни на януари 2022, обясниха от Министерство на туризма. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст