ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Амнести” призова Асандж да бъде незабавно освободен

Джулиан Асандж

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова властите в САЩ да оттеглят обвиненията срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, а британските власти – незабавно да го освободят, предаде ДПА. 

Призивът на генералния секретар на организацията Аниес Каламар бе отправен преди днешното съдебно заседание в Лондон по обжалване на решение на британския съд, отказващо екстрадицията на Асандж в САЩ, където срещу него има повдигнати обвинения за разгласяване на секретна военна информация в "Уикилийкс".

Върховният съд ще разгледа жалба срещу съдебно решение от януари тази година 50-годишният австралиец да не бъде екстрадиран, поради опасение, че има опасност той да се самоубие, ако попадне в американски затвор.

"Амнести интернешънъл" се позова на разследване на "Яху нюз", което разкрива, че американските служби за сигурност са обмисляли да отвлекат или да убият Асандж, докато той напуска посолството на Еквадор в Лондон.

Тези разкрития "хвърлиха още по-голяма сянка на съмнение върху надеждността на обещанията на САЩ и издават политическите мотиви зад този случай", каза Каламар.

Срамно е, че от близо 20 години никой не е поел отговорност за предполагаемите престъпления на САЩ при войните в Афганистан и Ирак, нито пък е бил съден, а сега един изобличител, разкрил такива престъпления, се изправя пред потенциална доживотна присъда, отбеляза тя.

Асандж е обвинен в кражба и разпространение на секретни материали от американски военни операции в Ирак и Афганистан в сътрудничество с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг. Поддръжниците на Асандж виждат в него разследващ журналист, който извади военни престъпления на бял свят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст