ЕК одобри 36 млн. евро за българските земеделци

Земеделска земя

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 36 милиона евро (72 милиона лева) в подкрепа на селскостопанския сектор, засегнат от пандемията от коронавирус. Публичното подпомагане ще бъде предназначено за земеделски стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелари и производители на плодове и зеленчуци. Съгласно схемата помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката има за цел да смекчи недостига на ликвидност, пред който са изправени стопаните поради пандемията от коронавирус и произтичащото от това увеличение на производствените разходи. Помощта няма да надвишава 225000 евро на бенефициер и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември.

Припомняме, че държавен фонд „Земеделие“ вече започна да изплаща субсидиите по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2021 г. Първи транш, в размер на над 18 млн. лв., получиха животновъдите по схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1) за Кампания 2021. Финансовата помощ се разпределя между 3 729 фермери.

Подпомагането по схемата ще бъде осъществено на два транша, като ставката се определя със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите. В заповедта е разписано, че на първия транш за едно допустимо за подпомагане животно говедовъдите получават субсидия от 108.14 лв., а биволовъдите – по 189.24 лв. Право на подкрепа по схемата имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече животни, регистрирани към 28 февруари 2009 г.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст