Ердоган към Байдън: Ще ни доставите F-35 или ще ни върнете 1,4 млрд. долара?

ердоган

Турският президент Тайип Ердоган каза, че основна тема на предстоящите разговори с американския му колега Джо Байдън в Глазгоу ще бъде ситуацията с изтребителите от пето поколение F-35. Това каза той пред турски журналисти в самолета на връщане от Азербайджан, съобщи ТАСС. 

„Изглежда, че дневният ред в Рим и Глазгоу се е променил. Най-вероятно срещата ни ще се проведе не в Рим, а в Глазгоу. И на нея, разбира се, най-важната тема ще бъде ситуацията с F-35“, подчерта Ердоган.

Турският президент припомни, че Анкара е платила 1,4 милиарда долара за американските изтребители. „Що се отнася до това плащане, ще трябва да обсъдим какво да правим с него. Какъв ще бъде планът за изплащане на тази сума“, добави той. .

Съединените щати, които се опитваха да окажат натиск върху Турция, след като тя придоби зенитно-ракетните системи С-400 от Русия през 2019 г., отказаха да доставят на Анкара поръчаните самолети от пето поколение F-35. Това обаче даде обратен ефект – напоследък редовно се появява информация, че Анкара обмисля възможността да закупи ново поколение самолети от Москва.

В средата на октомври Исмаил Демир, ръководител на турската отбранителна индустрия, заяви, че страната все още не готова да реши дали ще купи руски самолети Су-35 и Су-57, ако Анкара не успее да се споразумее с Вашингтон за доставката на американски изтребители. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст