Няма как човек 40 г. да е честен и смел и изведнъж да стане друг

Кирил Петков и Петко Петков

​Не мога да коментирам решение на Конституционен съд, но днес цял ден, след като чух решението, една мисъл е в главата ми. Тя е цитат от Кристиан Таков, когото уважавам много – "Пазете правото, включително и от закона". Точно тази мисъл днес ми е като успокоение за това, което се случва, защото напоследък чухме, че има конституционни съдии, които тълкуват този закон по един начин, други съдии тълкуват този закон по друг начин. Това каза пред БТВ Петко Петков, баща на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, за казуса с двойното гражданство на сина му.

"Аз нищо не разбирам от това", добави Петков, като уточни, че се е чул със сина си днес, след решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционен указа на държавния глава в частта, с която Кирил Петков беше назначен за служебен министър на икономиката.

"От това, което чух от него, разбрах, че се чувства чист и честен пред себе си, както съм го възпитавал. Откакто е встъпил в длъжност, той е бил абсолютно сигурен, че не е канадски гражданин – не е имал канадски паспорт, канадска книжка", заяви Петко Петков.

"Най-мъчно ми стана, когато отиде при нотариуса да каже, че не е канадски гражданин. Попитах го обмислил ли е решението си добре и той ми каза, че в живота има моменти, когато трябва да избереш едното или другото. Аз бях беден емигрант, борил съм се за това канадско гражданство. За мен ценното за това гражданство беше, че се борих, доказах, че мога да бъда равностоен в една свободна държава като Канада. Катерих се. Когато станах канадски гражданин, имах миг свобода, който ме правеше човек на света. Когато Кирил дойде в Канада, беше дете на 14 години. 20 дена след неговото идване аз се явих да получа канадското си гражданство, което бях отвоювал. Кирил като дете не знаеше за какво стана дума, просто взе канадското си гражданство. А аз си казах, че може нищо да не съм му дал, но поне го направих човек на света", посочи бащата на Кирил Петков. 

Той отбеляза, че спецпрокуратурата се е задействала по казуса доста преди да се произнесе Конституционният съд. "Бях на протестите – никога не съм виждал повече жандармерия, полиция, контрапротест от мутри. Помня как вкараха протестиращите в една уличка, за да не пречим да се избере главният прокурор. Не разбрах този избор. И сега не разбрах защо не дадоха на Кирил да се изкаже пред Конституционния съд", коментира Петко Петков.

"През цялото време от назначаването му за министър насам аз живеех с чувството, че той няма канадско гражданство. Докато започнаха да го нападат, този казус изобщо не е бил в моята глава", добави бащата на Кирил Петков.

"Мислех си какво означава честен и почтен човек, защото тази тема доста се експлоатира напоследък. Няма как един човек 40 г. да е честен и смел и изведнъж да започне да бъде нечестен и несмел човек. За мен Кирил е честен и смел. С него сме като приятели – ако имаше някакви притеснения, щеше да каже, че се притеснява. Не е казвал такова нещо. Притесняваха ме атаките срещу него заради действията му като министър, защото той атакуваше една голяма машина, но никога не съм се притеснявал по този казус", каза още Петко Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст