САЩ обмислят да премахнат визите за българи

американска виза

Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас обяви, че Съединените щати обмислят да добавят четири държави към програмата си за премахване на визи, която позволява на гражданите им да влизат в Америка без виза и да остават в страната до 90 дни.

Сред четирите държави е и България. Останалите са Израел, Кипър и Румъния.

"Ние сме много, много фокусирани върху програмата“, каза Майоркас във вторник на събитие на туристическата индустрия и добави, че това предоставя значителни ползи за икономиката, туризма и сигурността.

САЩ вече добавиха Хърватия към програмата за премахване на визите.

Главният изпълнителен директор на Американската туристическа асоциация Роджър Доу заяви, Хърватия е добавила 100 милиона долара за американската икономика. „Всеки път, когато добавите една от тези страни, пътуването просто процъфтява“, каза Доу, цитиран от "Ройтерс".

През февруари Майоркас разговаря с комисаря по вътрешните работи на Европейската комисия. Двамата изразиха интерес към поддържането на Споразумението между САЩ и ЕС за премахване на визите. Това включва отпадането на визовия режим за пътуващите от България, Хърватия, Кипър и Румъния. Според споразумението от това изискване са освободени и американците, които посещават Европейския съюз.

За да се класира за отмяна на визите за влизане в САЩ, всяка държава трябва да отговаря на изисквания, свързани с борбата с тероризма, правоприлагането, имиграционното правоприлагане, сигурността на документите и управлението на границите.

В момента в програмата за безвизово пътуване до 90 дни в САЩ са включени 40 държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст