ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът на ЕС глоби Полша с 1 млн. евро на ден

съд на ес

Съдът на Европейския съюз наложи на Полша глоба от един милион евро на ден заради неизпълнение на негово решение, предаде Ройтерс.

Става дума за неизпълнението на постановеното в средата на юли решение на Съда за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

"С решението си от днес заместник-председателят на Съда задължи Полша да плаща . . . глоба от един милион евро на ден, от датата, на която Полша се е запознала с решението", заяви Съдът на Европейския съюз.

Полските власти заявиха, че ще разпуснат Дисциплинарната камара като част от по-големи реформи, но не представиха детайли.

Европейската комисия поиска налагането на глобата миналия месец, след като Полша не се съобрази с по-ранно решение от юли за спиране на дейността на камарата.

Полските власти смятат, че решението на Съда на Европейския съюз да наложи на страната глоба от 1 млн. евро на ден до произнасянето на решение за премахване на Дисциплинарната камара на полския Върховен съд, за което настоява Европейската комисия, е узурпация и изнудване. Себастиан Калета, заместник-министър на правосъдието на републиката, заяви това в Туитър.

"Съдът на Европейския съюз напълно пренебрегва полската конституция и решенията на Конституционния съд. Той действа извън своята компетентност и злоупотребява с налагането на парични глоби и временни мерки", пише той.

"Това е следващият етап от операция, целяща да отнеме правото на Полша да влияе върху устройството на своята държава. Това е узурпация и изнудване", посочи заместник-министърът на правосъдието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст