Съдът на ЕС глоби Полша с по 1 милион евро на ден

ек

Съдът на Европейския съюз постанови Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради проблема с независимостта на съдебната власт. Налагането на глобата беше поискано от Европейската комисия след като Варшава отказа да се съобрази с решение на Съда на ЕС от юли. Полша ще дължи глоба за всеки ден от постановяването на решението на Съда до момента, в който го приложи, съобщава Ройтерс.

На 14 юли Съдът на ЕС нареди на Полша да спре дейността  на дисциплинарната камара за съдии, защото не гарантира безпристрастност и независимост и следователно нарушава правото на ЕС. Създадена през 2018 г., камарата може да освободи всеки съдия или прокурор, което кара някои да се страхуват, че може да се използва за порицание на съдии за непокорни решения, възпрепятствайки тяхната независимост.

Правителството във Варшава каза, че ще прекрати съществуването на Дисциплинарната камара, но не го е направило до момента.

Конфликтът ескалира след като полският Конституционен трибунал отхвърли предимството на европейското законодателство над националното. Това доведе до многохилядни протести на поляци в защита на еврочленството на страната, както и до остри реакции от Европейската комисия и останалите държави членки. 

Последва реакция на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която каза пред Европейския парламент на 19 октомври, че решението на полския Конституционен съд поставя под въпрос основите на ЕС и е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред.

За първи път съд на държава от ЕС намира европейските договори за несъвместими с националната конституция, добави Фон дер Лайен. По нейните думи ЕК ще предприеме действия, като се позова на процедурите за нарушение, механизма за условност и други финансови средства за защита на бюджета на ЕС срещу нарушения на принципите на правовата държава, както и на процедурата по член 7, определяща сериозно нарушение на ценностите на ЕС.

Брюксел предупреди, че Полша е заплашена от това да не може да се възползва от парите, предвидени за нея по Плана за възстановяване и устойчивост след пандемията. Комисията твърди, че решението й да отложи одобрението на плана за възстановяване на Полша е отделна процедура, „въз основа на критериите, които са посочени в регламента за фонда за възстановяване“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст