ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сърбия твърди, че много страни биха оттеглили признаването на Косово

Никола Селакович

Много държави по света са готови да оттеглят признаването си на Косово, заяви  в интервю за вестник " Вечерне новости" , публикувано в сряда, сръбският външен министър Никола Селакович.

Така той отговори на въпрос  вярно ли е, че 10 държави са готови да оттеглят признаването на Косово

„Мисля, че има много повече държави, които са готови да преразгледат позицията си по Косово“, заяви Селакович и отбеляза, че в момента има мораториум, според който Белград не лобира за оттегляне на признаването на Косово, а Прищина замразява усилията си за присъединяване към международни организации.

 "Няма да направим първата стъпка, защото ще бъдем обявени за провокатори. Бяхме готови да изпълним мораториума, договорен във Вашингтонското споразумение, но в Прищина няма добра воля да се спазват каквито и да било споразумения", каза Селакович.

Според министъра политиката на Сърбия за "извиване на ръце" по косовския въпрос е безперспективна. Селакович отбеляза, че Сърбия ще продължи да укрепва връзките в Балканския регион и ще действа като "стълб на стабилността и двигател на икономическото развитие" на Балканите.

На 4 септември 2020 г. във Вашингтон Сърбия и Косово подписаха  редица задължения, включително мораториум върху издигането на кандидатурата на Прищина в международни организации, както и Белград да не лобира пред други държави за  отмяната на признаването на независимостта на Косово.

В края на септември Сърбия и Косово постигнаха споразумение за потушаване напрежението на общата им граница с посредничеството на ЕС. 

Кризата започна на 20 септември, когато косовският премиер Албин Курти обяви, че всички сръбски превозни средства трябва да имат временна косовска регистрационна табела за преминаване в страната, бивша сръбска провинция, която обяви независимост от Белград през 2008 г.

Властите в Белград, които наложиха преди години същата мярка за косовските превозни средства, които влизат в Сърбия, реагира, като блокира граничните пунктове и изпрати танкове и военни самолети до южната си граница.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст