Д-р Маждаров: Тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират

д-р Иван Маджаров

"Изгуби се времето. Истината е, че още август започна тази криза, практически от май до август не се говореше за ковид." Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. "Ако тези, които трябва да убеждават, не се ваксинират, е логично да си зададеш въпроса защо пък аз трябва да го правя", каза той по повод неваксинираните медици у нас. И добави, че от БЛС категорично осъждат това поведение.

"Щом един след друг в телевизионните студия участват само лекари, вместо да се занимават с основната си работа, цялото общество е застрашено. Стигнахме дотам отново да виждаме мъже и жени, които чакат в таксита, дишат тежко и не могат да бъдат прегледни и приети в болница. Това е за четвърти път", изтъкна лекарят в ефира на БНТ. Той призна, че все по-често се случва хора да се обръщат към лекарския съюз за намиране на място в болница. "Много пъти казах, че няма как една система, организирана за мирно време, да може да посрещне огромна вълна от болни с една и съща диагноза. Няма как да бъде спокойно и лесно", посочи председателят на БЛС.

Във връзка с командироването на лекари и сестри от малки към големи болници заради недостига на кадри, той отбеляза, че тази идея е била използвана още в началото на епидемията и не е нова. Но се надява да не се стига дотам.

По въпроса за въвеждането на зелен сертификат за служителите в болниците, той заяви, че в цяла Европа изискването е такова и се е знаело, че и у нас ще се стигне до мярката. "Министър Кацаров го въвел внезапно, ами не е внезапно. Беше ясно, че ще преминем към зелен сертификат", подчерта Маджаров. "Използваме зеления сертификат не само за здраве. Той се използва и за работното място, в заведения за обществено хранене или забавления, ясно е, че този документ е с голяма значимост. Практически е равен на лична карта – показваш зелен сертификат, за да се качиш на самолет", допълни той.

За разкритието, че личен лекар в София е издавал фалшиви сертификати, председателят на лекарския съюз каза, че за това могат да се отнемат лекарски права. Но докато тече разследването, по закон това не може да стане. Ако лекарят бъде осъден, ще му бъдат отнети правата.

Маджаров коментира и темата защо съсловни организации искат оставката на шефа на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев. "На фона на това, което преживяваме, една институция, прикривайки се зад димната завеса на ковид и останалите проблеми, се опитва да не извърши прозрачното преразпределяне на средства", смята той. "Към 30 септември трябва да получим разходите на НЗОК и да ги сравним с бюджета, отпуснат от Народното събрание за здравноосигурените граждани и виждаме, че там са останали средства в отделните направления за последните 3 месеца в такова количество, че няма да бъдат изхарчени и трябва да се измисли методика, да се съгласува и да се подпише", каза председателят на лекарското съсловие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст