Еврокомисията остава открита за разговор с Варшава

Дидие Рейндерс

Европейската комисия остава открита за разговор с Варшава след вчерашното решение на Европейския съд. Това заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред подкомисията на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Рейндерс съобщи, че през ноември ще посети Полша и Унгария, срещу които се водят процедури за нарушение на законността. ЕК разполага с възможностите да води наказателни процедури, да спира преводите от европейския бюджет, да предлага задействането на чл. 7 от договора за ЕС, посочи еврокомисарят.

По неговите думи ЕК има надежда, че полските власти ще се съобразят с решението на Европейския съд и ще предприемат необходимите промени в съдебната система. Съдът на ЕС вчера реши, че Варшава ще дължи глоба по 1 млн. евро на ден, докато не предприеме изискваните стъпки.

Това е най-високата глоба, налагана досега от Европейския съд на държава от ЕС, отбеляза Рейндерс.

Той добави, че законодателството на ЕС е над националните закони, включително конституциите, а решенията на Европейския съд са задължителни за националните власти и съдилища – становище, отхвърлено наскоро от полския конституционен съд.

Рейндерс допълни, че от догодина докладите на ЕК за върховенството на закона ще съдържат препоръки за всяка страна. Той посочи, че крайното решение дали срещу дадена държава от ЕС да бъдат предприети мерки заради липса на върховенство на закона е на Европейския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст