ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Индия отхвърли призивите за нулеви въглеродни емисии

Климатични промени

Индия отхвърли призивите да обяви цел за постигане на нулеви въглеродни емисии и заяви, че е по-важно светът да начертае път за намаляването им и за избягване на опасно покачване на глобалната температура, предаде Ройтерс.

Индийският секретар по въпросите на околната среда Рамешвар Прасад Гупта каза пред репортери, че обявяването на нетна нула не е решението на климатичната криза. "По-важното е колко въглерод ще изхвърлите в атмосферата, преди да постигнете нетната нула", заяви той.

Индия, третият по големина производител на парникови газове в света след Китай и САЩ, е под натиск на предстоящата конференция за климата на ООН в Глазгоу да обяви планове за превръщането си във въглеродно неутрална страна до или някъде около средата на века.

САЩ, Великобритания и ЕС си поставиха за цел датата 2050 г. за постигане на нетна нула, от който момент нататък те ще произвеждат само количество парникови газове, което да може да бъде погълнато от гори, растителни култури, почви и намиращите се все още в зародиш "технолoгии за улавяне на въглерод".

Светът ще трябва да закрие близо 3000 въглищни централи преди 2030 г., за да има шанс да задържи повишаването на температурата в рамките на 1,5 градуса, според изследване на климатичния мозъчен тръст "Транзишън Зиро" (Transition Zero), цитирано от Ройтерс.

"Логичният извод е, че половината от това усилие ще трябва да бъде направено от Китай", каза аналитикът от организацията Мат Грей, който е и автор на доклада.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст