ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Комитова: Инженерингът да отпадне за строежи с публични средства

Министерски съвет Виолета Комитова

Регионалното министерство предлага с промени в Закона за обществените поръчки инженерингът да отпадне за всички строежи в България, в които има и един лев публични средства. По този начин ще се намали цената на строежите, които се извършват с публични средства, ще се повиши качеството им и ще се създадат условия за по-малко корупция, смята служебният ресорен министър Виолета Комитова. Инженерингът е възлагане на проектиране и строителство, при което, по думите на Комитова, има възможности за оскъпяване на строителството от четири до пет пъти, за понижаване на качество и за тежки корупционни практики. Министърът изтъкна, че промените в ЗОП са по инициатива на министъра на финансите и Агенцията за обществени поръчки и се отнасят до промени, свързани с поръчките инхаус.

"Процедурите за строителни разрешения са причината да изгоним чуждестранните инвеститори от България", подчерта министър Комитова. По думите ѝ чуждестранните инвестиции у нас се затрудняват поради проблеми, свързани с нормативната уредба. "При един строеж се обикалят много институции. За разрешение за строеж се хаби много време. На втория месец инвеститорите се отказват. Създават се условия за тежки корупционни практики. Ние мислим за промени в закона, касаещ инвестиционния процес", допълни тя. 

Сред подготвяните от ведомство нормативни промени са тези в Наредбата за техническите паспорти на строежите, като се предвижда да отпадне задължението за гражданите до 2024 г. да извадят по 1000 лева и да имат технически паспорт, каза Комитова. Тя определи предишната наредба като безсмислена, защото технически паспорт на сграда се изисква, ако имаме намерение за преустройство. Освен това, според министъра, тези паспорти не са нужни, защото те са документ за сградата, който отразява моментното ѝ състояние и ако решим след десет години да правим ремонти, тогава паспортът ще изглежда по друг начин и ще ни трябва нов.

По Наредбата за достъпна среда, заварена от предишния министър, се е предвиждало в многофамилни жилищни сгради всички апартаменти да са предвидени за хора с увреждания. В момента министерството работи по промени, които са съотносими към предишна наредба, базирана на германския опит, която е изисквала при сграда с повече от 30 жилища едно от тях, ако може да е на партера, да бъде пригодено за хора с увреждания. Докато текстовете се преработват, старата наредба е отменена със срок до една година, допълни министърът.

МРРБ предлага промени и в Закона за устройството на територията /ЗУТ/ по чл. 148, който беше въведен през февруари тази година и регламентира така наречената приложна регулация, с което практически се въведе забрана за строителство в София. Комитова напомни, че този член от ЗУТ беше обжалван от омбудсмана и по него има становища на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, като там се посочва, че е въведена недопустима безсрочна строителна забрана и промените са противоконституционни. Министерството работи по промените на този текст, като целта е да бъдат удовлетворени както тези, които искат да сторят, така и тези, които искат да отчуждават, и тези, които прилагат регулацията.

Други промени в ЗУТ са свързани с изискванията към преместваемите обекти и техните външни захранвания – ток, вода и канализация. Промените са заради случая, при който на столичен булевард загина дете, защото кабел с високо напрежение беше оставен оголен. Друга нормативна промяна в ЗУТ е свързана със случая с така наречените преместваеми обекти на къмпинг "Смокиня", за които незаконни обекти се оказва, че ДНСК няма права да се намеси. Промяната в ЗУТ е и заради случая "Артекс" и споровете за това докога е валидно разрешението за строеж/ По тази причина се предлага разрешението за строеж да важи само от датата на разрешението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст