Макрон призова за задълбочен диалог с Полша

Еманюел Макрон Анджей Дуда

Президентът на Франция Еманюел Макрон се стреми към "продължаване на задълбочения диалог" с Полша, за да бъде разрешен спорът между Брюксел и Варшава относно върховенството на европейското право. Това съобщи вчера Елисейският дворец след среща на Макрон с полския му колега Анджей Дуда, предаде Франс прес.

На работен обяд с Дуда френският лидер сподели с него "своето безпокойство във връзка с независимостта на правосъдието" в Полша, се казва в комюнике на Елисейския дворец.

Полша е в открит конфликт с Брюксел от години заради оспорваните правосъдни реформи, осъществявани от популистката дясна партия "Право и справедливост".

Напрежението нарасна този месец, когато полският Конституционен съд, близък до управляващите, постанови, че някои текстове от договорите на ЕС са "несъвместими" с основния закон на страната.

Европейската комисия и редица страни членки разглеждат това като безпрецедентна атака срещу върховенството на европейското право и компетенцията на Съда на ЕС – стожери на общността.

Макрон изрази желание "да продължи задълбочения диалог" с Варшава, "позволяващ справяне с трудностите, създадени от това постановление".

Двамата държавни глави засегнаха и въпроса за границата с Беларус "и необходимостта", според Елисейския дворец, "от защита на външните ни граници, която едновременно да бъде ефикасна и съобразена с нашите ценности".

Страните обсъдиха освен това сигурността в африканския Сахел. Макрон изрази благодарност към Полша за включването й в общоевропейската военна операция "Такуба".

"В контекста на климата те изтъкнаха, че е необходимо да адаптираме енергийните си модели с цел ограничаване на европейските емисии на парникови газове и укрепване на нашата независимост от други страни", посочва Елисейският дворец.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст