ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Политиците имат важна гражданска роля, която трябва да осъзнаят

проф. Пенка Петрова

"Можеше обществото да послуша учените и лекарите и да започне ваксинационната кампания много по-рано. … Традиционно сме били образована нация, която разчита на ваксинирането като превенция на тежките заболявания". Това мнение изрази проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН. 

Според нея въвеждането на здравен сертификат е логично, защото то последва това решение в много европейски страни. Тя подчерта, че по този начин можем да се предпазим.

"Като че ли на българския народ му трябваше много основателна причина, за да се ваксинира, това беше зеленият сертификат", коментира проф. Петрова пред БНР и добави, че е необходима качествена кампания, която да доведе до по-висок интерес към ваксинацията.

"Политиците имат много важна гражданска роля, която вече трябва да осъзнаят. Те не могат да си позволяват да казват, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират. Така те подлагат на риск стотици хора, които се колебаят, и заради такова изказване не отиват да се ваксинират и така рискуват живота си … Не можем да овладеем нито броя заразени, нито високата смъртност заради продължаващото желание на политиците да спечелят техния електорат", коментира тя. 

Проф. Петрова отново изтъкна ефективността на ваксините и подчерта, че наличието на фалшиви сертификати в България изкривява статистиката за заразени и починали хора, които са били с поставени ваксини, защото не е ясно дали те наистина са били ваксинирани. 

Тя даде пример със страни, в които ваксинационното покритие е върху 70-80% от населението, където вече животът се връща към нормалното.

"Единствено със сериозна ваксинационна кампания, спазване на мерките и карантиниране на заразените можем да се справим", категорична е тя.

По думите ѝ, ако вълната продължи да се изкачва, а заедно с нея и тенденцията на висока смъртност, може да се стигне до 1000 жертви на коронавируса на ден.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст