ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП иска нови ядрени мощности, но в Козлодуй, а не в Белене

Министерски съвет Виолета Комитова

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев подкрепя изграждането на нови ядрени мощности в България. От "Продължаваме промяната" обаче предлагат те бъдат изградени в АЕЦ "Козлодуй", вместо да се строи АЕЦ "Белене". "Ние сме за България да има ядрени мощности в Козлодуй, не в Белене. Нямаме довеждаща инфраструктура, кадри, ако новата мощност се направи в Белене ще е три пъти по-скъпа и ще се краде повече – това е разликата", обясни бившият служебен финансов министър Асен Василев.

Покрай пандемията проектът за АЕЦ "Белене" бе замразен на етап преговори с потенциални инвеститори. България разполага с два руски реактора, за които плати 1.3 млрд. лв. на "Росатом". Другият обсъждан проект е именно за седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй", където да бъде поставено оборудването от проекта "Белене".

Сред другите текущи проблеми в енергетиката Асен Василев открои неефективната работа на НЕК. "Може и трябва да си получим 100% от азерския газ. Интерконекторът с Гърция го заварихме в забавено състояние. Проведохме разговори с „Булгаргаз“, които да проведат разговори и да получим този газ от друга точка. Това не се прави. Другото нещо, което започнахме да правим е раздвижване на енергийния сектор. Наложи се ДАНС да влезе в НЕК, за да започне да се работи по-активно. Най-евтината ни електроенергия в момента не се използва, защото не ни работят турбините на ПАВЕЦ „Чаира", уточни пред bTV ексминистърът в служебното правителство на Стефан Янев.

Той подчерта, че натрупаните загуби в "Топлофикация София" са 770 млн. лева, които се плащат от данъкоплатците през НЕК. "Имаме течове на ресурс, неефективна мрежа и никаква инвестиция в геотермална енергия, за да имаме по-евтино парно", добави Василев. Като първа стъпка за решаване на проблемите той смята да се махнат бордовете на ГЕРБ в енергийната система.

Асен Василев напомни и за поканата за дебат, която е отправил към бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. "Поканих Борисов, за да му обясня къде изчезват 8 млрд. лева годишно. Голяма част от тях са кражби", обобщи бившият финансов министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст