ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ПП иска нови ядрени мощности, но в Козлодуй, а не в Белене

Министерски съвет Виолета Комитова

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев подкрепя изграждането на нови ядрени мощности в България. От "Продължаваме промяната" обаче предлагат те бъдат изградени в АЕЦ "Козлодуй", вместо да се строи АЕЦ "Белене". "Ние сме за България да има ядрени мощности в Козлодуй, не в Белене. Нямаме довеждаща инфраструктура, кадри, ако новата мощност се направи в Белене ще е три пъти по-скъпа и ще се краде повече – това е разликата", обясни бившият служебен финансов министър Асен Василев.

Покрай пандемията проектът за АЕЦ "Белене" бе замразен на етап преговори с потенциални инвеститори. България разполага с два руски реактора, за които плати 1.3 млрд. лв. на "Росатом". Другият обсъждан проект е именно за седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй", където да бъде поставено оборудването от проекта "Белене".

Сред другите текущи проблеми в енергетиката Асен Василев открои неефективната работа на НЕК. "Може и трябва да си получим 100% от азерския газ. Интерконекторът с Гърция го заварихме в забавено състояние. Проведохме разговори с „Булгаргаз“, които да проведат разговори и да получим този газ от друга точка. Това не се прави. Другото нещо, което започнахме да правим е раздвижване на енергийния сектор. Наложи се ДАНС да влезе в НЕК, за да започне да се работи по-активно. Най-евтината ни електроенергия в момента не се използва, защото не ни работят турбините на ПАВЕЦ „Чаира", уточни пред bTV ексминистърът в служебното правителство на Стефан Янев.

Той подчерта, че натрупаните загуби в "Топлофикация София" са 770 млн. лева, които се плащат от данъкоплатците през НЕК. "Имаме течове на ресурс, неефективна мрежа и никаква инвестиция в геотермална енергия, за да имаме по-евтино парно", добави Василев. Като първа стъпка за решаване на проблемите той смята да се махнат бордовете на ГЕРБ в енергийната система.

Асен Василев напомни и за поканата за дебат, която е отправил към бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. "Поканих Борисов, за да му обясня къде изчезват 8 млрд. лева годишно. Голяма част от тях са кражби", обобщи бившият финансов министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст