ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Три решения за кризата с интензивните легла в София

Болнични легла

В понеделник учениците няма да се завърнат по класните стаи. Това заяви след извънредна среща на здравните власти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

"Вероятно ситуацията ще се запази така през цялата следващата седмица. Преди децата да се върнат в училищата е необходимо първо да се вземат мерки за тяхната безопасност", поясни Петров.

Освен това трябва да се създаде организация на тестването им в клас, за което ще се изисква съгласието на учителите и родителите. Здравните власти предвиждат завръщане на най-малките ученици от първи до четвърти клас от 8-ми ноември.

Здравните власти предприемат и три решения относно кризата и недостига на интензивни легла в столицата.

Първо, поетапно ще се увеличават интензивните легла в различни болници в София, като идеята е те да се увеличат с поне 40-50 повече.

"Най-голям резерв има в големите частни болници и в общинските", обясни Петров. 

"За малките болници, където има по 20-30 легла и 1-2 интензивни, ще поискаме вместо да се откриват такива, периодично да изпращат хора, които могат да работят в интензивни отделения и реанимация, на други места, за да бъдат полезни там. Стаите са почти готови. Ще се купят аспиратори, мониторни системи и всичко необходимо. До няколко дни там ще бъде преоборудвано резервно COVID отделение. Това ще бъде резервна база за интензивно лечение на COVID-19, евентуално и на други инфекции, ако се появят. През останалото време ще функционира като терапевтично отделение към болница "Св. Йоан Рилски", уточни Петров.

Второто важно нещо, което ще се направи, е болница "Лозенец" да открие 10 легла, като до понеделник целта е те да станат поне 40. "Леглата ще бъдат оборудвани с аспиратори. Тенденцията е "Лозенец" да стане един от големите центрове за интензивно лечение на COVID-19", допълни заместник-министърът.

Третото решение на здравните власти е в едното крило на белодробната болница "Света София" да се открият между 40-60 легла, които ще се оборудват наново.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст