ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Акценти за 29 октомври – 4 ноември от Banker Weekly

Четете в новия брой

Неуморният приватизатор Гергов отново наточи нокти

Бизнесменът социалист и верен приятел на експрезидента Първанов и експремиера Борисов – Георги Гергов, може да бъде обрисуван с една кратка фраза: няма насищане! Последният му засега мерак е да прилапа останалите "неусвоени" от него акции в Пловдивския панаир. След като през годините хитрецът от село Маноле приложи всички известни схеми за изсмукване на държавни активи за жълти стотинки, днес неуморният "приватизатор" е успял да въвлече в поредното си "богоугодно" начинание варненския кмет Иван Портних.

Предпазните спестявания надхвърлиха 100 млрд. лeва

За първи път БНБ отчете над 100 млрд. лв. депозитна маса в банките. По-конкретно в края на деветмесечието на годината влоговете на неправителствения сектор достигат 100.336 млрд. лв. след внушително нарастване спрямо септември 2020 г. с 11.8 процента. Оказва се, че нищо не може да откаже бизнеса и домакинствата от натрупването на спестявания в банките. Въпреки че от години доходността по депозитите е нулева, а в определени периоди през тази година бе и на отрицателна територия. При това в тази сметка не влизат непрекъснато растящите такси и комисиони, които банките начисляват на клиентите си и повишаващата се инфлация. 

Чрез скъпи цигари към евтин хляб

Оригинална идея за туширане на поскъпването на живота предложи финансистът  и член на Фискалния съвет Любомир Дацов. Държавата да спре да се бори с инфлацията с „кухи харчове” и да направи едно просто нещо: да свие данъците и акцизите върху горивата и – компенсаторно за бюджета – да вдигне акцизите върху цигарите. Дацов заяви това ексклузивно за „БАНКЕРЪ”, а идеята му бе посрещната с одобрение от редица финансисти, естествено непушачи.

Предизборният ковид-популизъм не гарантира успех

Крайният предизборен популизъм е запазена марка на българските партии. Независимо от горчивите уроци те продължават да смятат, че ако засипват с бомбастични обещания и цветисти хули опонентите, ще получат по-голяма порция народна любов. Наистина част от избирателите се хващат на въдицата, но после настъпва поредният срив на доверие. Резултатът е налице – в началото на настоящата година одобрението към системните партии достигна исторически минимум. За съжаление, някои от новите формации се поведоха по същия акъл и бързо настигнаха по орезиляване “каките” си.

Задкулисието отвръща на удара

В задния двор на голямата политика отново грейна малко слънце. След умуване, продължило почти три месеца и половина (от 16 август насам), Конституционният съд се произнесе по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков – икономически министър в първия служебен кабинет на Стефан Янев, а от 16 септември насам – потенциален мандатоносител в бъдещото 47-о Народно събрание. Историята е семпла. През април Кирил Петков получава покана за участие в служебното правителство. Той подава необходимите документи за отказ от канадско гражданство и, смятайки това за достатъчно, попълва другата декларация – с която удостоверява, че е гражданин единствено на България. 

Бъдещето на "Странджа" обедини държавата и зелените

След 20 годишно размотаване сложеният на трупчета от поне пет правителства План за управление на Природен парк "Странджа" най-сетне има шанс  да влезе в дневния ред на държавата. Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев направи преди около месец опит да възкреси работата по него. От гражданската инициатива „Зелени закони“ пък тези дни взеха нещата в свои ръце. Природозащитниците организираха среща, която целеше да бъдат обсъдени конкретни решения за спиране на строежите в природния парк до приемането на Плана за управлението му. Очевидно еко активистите са успели да провокират сериозен интерес към темата. 

Диктаторът е убеден, че всеки работи с властта по неговия начин

Във фейсбук вирусолозите енергетици се трансформират в конституционалисти. За някои от тях решението на КС идва точно навреме, за да развеят знамето на борбата с г-н Радев и неговите противоконституционни действия. Ще се вкара в употреба и думата импийчмънт. И за известно време ще забравим за ковид кризата, мизерията, кражбите от автомагистралите. Случаят ще се използва максимално, за да се потушат другите скандали. Да, вероятно президентът Радев е нарушил конституцията, но ние не сме бедни заради това. Д-р Цветеслава Гълъбова пред  БАНКЕРЪ.

Пощенска банка и ПОК "Доверие" вече са стратегически партньори

Пощенска банка е първа сред банките в България, която предложи мобилно приложение за безконтактни плащания. Не е пресилено да се каже, че то бързо, лесно и удобно превръща смартфона в ПОС терминал. Това е приложение, с което всеки търговец има възможност да приема безконтактни разплащания с карти Visa и Mastercard от своите клиенти директно през мобилния си телефон, без да е необходим традиционния ПОС терминал. Иновативната услуга е с фокус върху развитието на предприемаческата екосистема и с нея банката отговаря на променените потребности на потребителите. Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка пред БАНКЕРЪ.

Новата метла мете най-добре!

 

Разликата между малка корупция и нулева корупция се изразява с поговорката, която съм чул от баба ми: „Рибата мирише откъм главата“. Ако искаме да ограничим максимално това явление, главата трябва да казва решително: нулева корупция и никаква толерантност към нея. Няма част от програмата ни, в която борбата с корупцията да не е основополагаща. Здравеопазване без корупция би изглеждало по съвсем различен начин. За същите 5.6 млрд., лв. които се харчат от НЗОК, ние можем да постигнем много повече. В момента директори на болници получават по 90 000 лв. на месец, а за специализанти с бъдеще няма свободни щатове. Колкото и да е банално, всичко това е свързано с изтичане на пари и с кражбата им от едни хора. Кирил Петков пред БАНКЕРЪ.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст