ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България трябва да има приличие в исканията към Северна Македония

никола димитров

Европейската интеграция на Западните Балкани е в криза и подкрепата на гражданите за членство в ЕС намалява, което същевременно отслабва проевропейските и прореформаторските политически сили, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров за телевизия Ен 1, цитиран от белградския вестник "Данас".

Той посочи, че Република Северна Македония е "направила големи стъпки и е решила "тежкия проблем" с Гърция, но още няма решение за започване на преговори.

"Както знаем, главната пречка беше Гърция и въпросът за името, решихме това. И в този момент, когато ни беше много нужен успех, сега за съжаление нова пречка ни прави друг съсед, България", каза Димитров.

Той добави, че "трябва да има някакво приличие в исканията" и запита какво ще стане, ако утре някоя членка на ЕС поиска например Северна Македония да й отстъпи половината си територия.

"Трябва да има отношение между исканията и ценностите на ЕС. В Лисабонския договор пише, че европейският континент чества културното и езиковото многообразие. Не може македонският език да бъде проблем, ако отиваме към организация, която слави различието. Не може да се поставят антиевропейски условия по пътя към ЕС, ако този съюз още е европейски", каза Димитров за Ен 1, цитиран от "Данас".

Той прави оценката, че с блокирането на европейската интеграция на Северна Македония България всъщност блокира политиката на ЕС към целия регион.

За отношенията между Скопие и Белград Димитров каза, че няма особени проблеми, между двете страни има разбиране.

"Не бих казал, че има някакви особени проблеми. Има разбиране, мисля, че имаме общо-взето общи цели. Имаме обща история, минало, искаме да имаме и общо европейско бъдеще. Сърбия тръгна по този път, започна преговори за присъединяване /с ЕС/, ние за съжаление още чакаме и чукаме на тази врата", каза Димитров.

За инициативата "Отворени Балкани", в която са включени Сърбия, Република Северна Македония и Албания, Димитров каза, че "общият пазар по определен начин е подготовка" за влизане на общия европейски пазар.

Той посочи, че е важно инициативата да е отворена за всички, защото е трудно да се говори за регионално сътрудничество, ако не е включен целият регион. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст