ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полската PGNiG е поискала от “Газпром” да понижи цената на газа по договора от Ямал

природен газ

Полската енергийна компания PGNiG е поискала понижение на цената на природния газ по сключения с "Газпром" договор от Ямал. За това съобщиха от полската  компания.

"PGNiG продължава своите усилия за постигане на преразглеждане на условията на цените на доставките на природен газ по дългосрочния контракт с "Газпром". На 28 октомври 2021 година PGNiG е изпратила писмо до "Газпром" и "Газпром експорт", с което се иска изменение в заявката на PGNiG от ноември 2020 година за изменение на цената  на природния газ, доставян в съответствие със споразумението за покупко-продажба на природен газ от Република Полша от 25 септември 1996 година (така наречения Ямалски контракт). Искането е за понижение на цената, за да се отчете сегашната пазарна ситуация, която може да повлияе  в процеса на преразглеждане на условията", пише в съобщението.

Газопроводът „Ямал“ минава през Беларус, после Полша и достига до Германия. 

"В последно време ние наблюдаваме безпрецедентен ръст на цените на на природния газ на европейския пазар за опции. Тази необичайна ситуация е основание за преразглеждане на ценовите условия, по които ние закупуваме горивото по Ямалския контракт. Според нас, има възможност да се понижи цената на доставяния ни газ", е казал председателят на управителния съвет на PGNiG Павел Маевски.

Според полската страна, отправената сега заявка може да доведе до изменение на цената на газа, получаван от PGNiG от "Газпром", още от 1 ноември 2021 годинаа.

Полша използва около 20 млрд. куб. м газ  годишно. Управляващите преди няколко години заявиха, че страната няма да продължи дългосрочния Ямалски контракт с "Газпром" след неговото изтичане през 2022 година. Това споразумение предвижда възможността за доставка в Полша до 10 млрд. куб. м газ годишно. Съгласно записаното в договора правило "вземи или плати", Полша трябва да взема минимум 8.7 млрд. куб. метра газ годишно по фиксирана цена.

Алтернативите

Във Варшава заявяват, че са намерили възможност да се откажат от руския природен газ за сметка на закупуването на втечнен природен газ, който се доставя в страната от САЩ и Катар и регазифицирането му в терминала в Свиноуйшче. Другата възможност е строителството на газопровода Baltic Pipe и доставата на газ от норвежкия шелф. Сред другите проекти са разширение на газохранилищата, създаване на нов терминал за втечнен газ в Гданск и интерконнектори с Литва и Словакия, които ще позволят да се пренася природен газ в двете направления.

Очаква се консумацията на газ в Полша да се увеличи значително. Причините за това са икономическият растеж и преходът от въглища към възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст