ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

София прие данъчни отстъпки за такситата и за 2022 година

Протест таксита таксиметрови шофьори

За втора поредна година Столичният общински съвет одобри данъчна отстъпка за таксиметровите услуги в София. Това се случва на фона на протести от бранша, който настоява и за поредно увеличение на цените за превоз. 

Размерът на патентния данък за такситата се запазва в размер на 850 лв. за година. Одобреното облекчение обаче предвижда шофьорите да платят само 300 лв., а остатъкът да поет от държавния бюджет, чрез целева субсидия за Столичната община. Преди година, когато тази отстъпка бе въведена за първи път, бе обявено, че прогнозната сума, която се очаква да се компенсира от държавата, е около 3.2 млн. лв. при регистрираните 6 хиляди таксита в столицата.

"Столичната община, във връзка с настоящото решение, изготвя искане до министъра на транспорта за получаване на компенсация от държавния бюджет за намалението на приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници, в размер, определен въз основа на броя на автомобилите, за които е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници през 2022 г., умножен по разликата между размера на годишния данък върху таксиметров превоз на пътници за 2022 г., определен в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на СОС, и минималния размер на данъка по Закона за местните данъци и такси от 300 лева", се посочва в одобрения от СОС доклад.

На 28 октомври около 150 шофьори на таксита се събраха пред сградата на Столичната община на протест с настояване за по-високи тарифи за превоз на пътници.

Искането е да се увеличи тарифата за километър превоз – дневната да се вдигне от 0.77 лв. на 1.15 лв., а нощната – от 0.87 лв. на 1.32 лева за километър.

През 2020 г. вече бе одобрено тяхното искане за вдигане на тарифите. С промени в наредбата на транспортното министерство бе увеличена първоначалната такса, която такситата начисляват и в крайна сметка тя достигна около 1.54 лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст