ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полицията изяснява нападение на Расате срещу ЛГБТ център

Учредяване на партия "Гвардия"Боян Расате

Столични полицаи изясняват факти и обстоятелства около инцидент, станал вчера в София, съобщиха от МВР.

Сигналът в полицията бил получен около 17.30 часа вчера. По първоначални данни в офис на бул. "Дондуков" нахлули десетина лица, които разхвърляли вещи и предмети, намиращи се в помещението и се оттеглили. Няма данни за пострадали.

На място незабавно са изпратени полицейски екипи, които снели сведения от ползвателите на офиса. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Вчера привечер група мъже нахлуха на събитие, организирано от хора с различна сексуална ориентация. Жена твърди, че е ударена в лицето от кандидат-президента Боян Расате.

Пред NOVA потърпевшите момичета разказаха какво точно се е случило.

„Физически съм добре. Нараняването е минимално. Психически съм доста стресирана. Имахме събитие и към 17.30 ч. се почука на вратата. Едно момиче стана да отвори. Аз също отидох, за да видя кой е. Влезе група, ръководена от Боян Расате. Започнах да викам, че не може да влизат, и тогава той ме удари. Започнаха да чупят всичко наоколо. Всичко продължи няколко минути. Звъннах на 112”, разказа  Глория Филипова.

„Въведохме петиция срещу престъпленията, предизвикани от хомофобски подбуди. Имаше заплахи, лепяха ни стикери по вратата”, разказа Мануела Попова.

Васил Василев, който е свидетел на нападението, потвърждава думите на Глория. „Боян Расате я удари с юмрук по лицето, при което той и хората му започнаха да чупят всичката техника”, разказа той.

След инцидента Глория си е извадила медицинско. Снощи тя и всички останали свидетели на нападението са дали показания пред полицията. По закон, заради кандидатурата си за президент, Боян Расате има имунитет от задържане. 

NOVA е потърсила за коментар и самия Боян Расате. "Гражданските ми права позволяват да се въздържа от коментар. Общността не трябва да се изненадва от подобни нападения. Те се занимават с пропаганда сред малолетни. Съвсем естествено е някога да се случи нещо подобно", заяви той.

С официална позиция по случая излязоха и от партията "Продължаваме промяната". "Всеки български гражданин, независимо от пол, религия, убеждения, физически или психически ограничения, или сексуална ориентация, трябва да бъде защитен и сигурен в своя дом и офис и неговата личност и имущество не могат да бъдат обект на посегателство", се казва в изявление на партията.

"Категорично осъждаме нападението над център Rainbow Hub. Очевидно, не става дума за изолиран или битов инцидент, а за пореден етап от ескалираща кампания по планирана агресия. Пред очите ни безнаказаността на досегашните актове на тормоз мотивира преминаването към открити вандализъм и насилие", посочват от "Да, България".

Позиция по случилото се изрази експремиерът Бойко Борисов във Фейсбук: "Осъждаме нападението на офис на ЛГБТ с бито момиче от някакъв кандидат президент! Недопустимо е да бъдат нападани различни хора и да им се посяга физически! Осъждаме всякакво насилие и виновните трябва да си понесат отговорността".

"Aтаката на националистическа шпицкоманда срещу Rainbow Hub e колкото възмутително и тревожно, толкова и очаквано събитие", написа евродепутатът Радан Кънев.

Съобщението за нападението на страницата на центъра във Фейсбук Фейсбук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст