ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стефан Янев ще участва в Световната среща на лидерите за климата

Стефан Янев мин. председател

Министър-председателят Стефан Янев ще участва в Световната среща на лидерите в рамките на 26-ата конференция на ООН по изменение на климата, съобщиха от правителствения пресцентър.

Премиерът Янев и другите участници в Световната среща на лидерите ще бъдат посрещнати в Конгресния център в Глазгоу от министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Българският министър-председател ще направи изказване във втория ден на лидерската среща. България дава ясен знак, че в условията на световната криза, причинена от пандемията и непрекъснато повишаващите се цени на енергията, нашата страна изпълнява стриктно Парижкото споразумение и работи за изпълнението на европейските колективни цели за намаление на емисиите на парникови газове и за постигане на климатична неутралност.

В рамките на срещата премиерът ще открои усилията, които България полага за осъществяване на плавен, справедлив и съвместим с икономиката ни зелен преход в условията на световна здравна и икономическа криза. Стефан Янев ще акцентира също върху Националния план за възстановяване и устойчивост, представляващ новата пътна карта за декарбонизация на българската индустрия.

Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата и Парижкото споразумение са основните международни споразумения, които на глобално ниво поставят цели и обединяват усилията на всички държави за справяне с изменението на климата.

Като държава-членка на ЕС България не преговаря самостоятелно в рамките на международните преговори по климата, а те се водят от името на ЕС като регионална организация. България и останалите държави членки разработват съвместна позиция на ЕС за преговорите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст