ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Издигат празнично националния флаг пред президентската институция

Народни будители

В Деня на народните будители, 1 ноември, ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентската институция.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев глава ще приеме строя на Националната гвардейска част.

След края на церемонията, която започва от 9.00 часа, в Гербовата зала президентът ще приветства ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

От 10.00 часа  ще се проведе церемония по връчване на Почетния знак на държавния глава. Отличието ще получат изтъкнати български учени и читалищни дейци. Това са акад. проф. Красимир Атанасов, който ще бъде отличен за неговия научен и приложен принос в областта на изкуствения интелект, медицината, биологията, транспорта и редица други сфери.  

С почетен знак за изключителните му заслуги към развитието на науката в областта на химията, минното дело и обогатяването и опазването на околната среда и екологията,ще бъде удостоен член-кореспондент проф. д.т.н. инж. Владко Панайотов.

С отличие за техния значим принос към съхраняването и развитието на българската културно-просветна традиция, по повод 165-годишнината от началото на общонародното читалищно дело и Деня на будителите ще бъдат отличени и:

Геновева Танчовска, секретар на Първо българско НЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, Свищов;

Минко Стефанов, заместник-председател на Съюза на народните читалища, председател на НЧ „Зора – 1860“, Сливен;

Васил Новоселски, председател на НЧ „Н. Й. Вапцаров“, Благоевград;

Данаил Петков, заместник-председател на Съюза на народните читалища и дългогодишен председател на НЧ „Развитие“ – Севлиево;

Анета Мутафчиева, председател на НЧ „Тодор Петков – 1963“, гр. Шумен и областен председател на Съюза на народните читалища.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в церемонията по откриване на бюст-паметника на икономиста, вицепремиера и министъра на финансите – проф. д. ик. н. Христина Вучева в Пазарджик, в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в града.

В 13.00 часа по повод Деня на народните будители вицепрезидентът ще разговаря с учители, културни и читалищни дейци пред галерия „Георги Машев“.

Министърът на отбраната Георги Панайотов ще награди български институции, допринесли за развитието на културата и изкуството, както и общественици със заслуги за възраждането на българския национален дух. Тържествената церемония ще започне в 11.00 ч. в Министерството на отбраната.

Със специално разработен за празника почетен плакет на Министерството на отбраната ще бъдат отличени Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националното училище за танцово изкуство в София, Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий, Протойерей Серафим Янев, писателят, поетът, драматургът и есеистът Калин Донков и Формация Студио Балкантон.

Вечерта, по повод Деня на будителите от 18.30 часа в Български културен център (ул. "Веслец" 13 в София) Асоциацията на младите български писатели ще представи свои стари и нови текстове под надслов "Началото".

Ще чуете творби на поетите Ана Цанкова, Бела Бенова, Боряна Богданова, Ева Гочева, Георги Гаврилов, Деница Минева, Нинко Кирилов и на прозаиците Весела Люцканова, Александър Цонков, Ирена Георгиева, Светлана Тушева, Янислава Вълкова, Тео Буковски и Цветелина Александрова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст