ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мерките на сегашните управляващи са до изборите

Бойко Борисов

Какво предлага ГЕРБ-СДС на бизнеса и на синдикатите? Държавно управление, гарантиращо предвидимост, стабилност и устойчивост. Това попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и сам си отговори на среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). 

"Учудващо е, че Румен Радев и служебното му правителство не правят нищо за високите цени на електричеството и на природния газ", заяви Борисов пред ръководството на КНСБ.

Целта на срещата е да се обсъди извеждането на държавата от кризата.

"Реших да дойда, защото, когато представихме модела, който можеше да отрегулира цената на тока, вие бяхте съгласни. Надявам се, че и останалите можете да видите този модел. Учудващо за мен е, че вече 2 седмици няма никакви действия за цената на тока и сега като дойдат сметките, ще им стане ясно", обяви Борисов.

"Настояваме веднага да се регулира този скок на цената на тока", добави той.

"Същото е с цената на газа. Тя винаги се е вдигала и ние винаги сме го решавали. Вдигането на тези цени и бездействието доведе до чудовищен скок на цените на храни и услуги", коментира Бойко Борисов.

"Мерките на сегашните управляващи са до изборите. А след това?! Бог високо, Радев далеко", каза лидерът на ГЕРБ.

"Близо половин милиард са похарчени за избори тази година. В нито една сфера не видях промяна към по-добро. Абдикирането на служебния кабинет от управлението на енергетиката доведе до невиждан скок на цените. Ние предложихме план за излизане от кризата, но те не направиха нищо", коментира Борисов и допълни: "Настояваме за дебат и незабавна регулация на цената на тока и газта. По време на управлението на ГЕРБ намалихме с 50% цената на газта. Това са 300 милиона намаление, благодарение на новия договор с “Газпром”, който подписахме ние".

"Ние абсолютно изпълнихме ангажимента към образованието", продължи бившият премиер. "Горд съм, че при управлението ни увеличихме двойно заплатите на учителите. Вместо да се грижи за образованието, министър Денков реши да стане академик", продължи той с критиките.  

По думите му в момента страната ни е във война с коронавируса, губим много човешки животи всеки ден. "А работещи мерки няма. Затова поставяме медицинските работници като наш приоритет в следващ мандат, наравно с учителите. Въпреки че светът намери рецептата за справяне с вируса и ние осигурихме ваксини, антиваксърите във властта решиха друго. С имитацията на “зелен сертификат” искат да излъжат не само гражданите, но и синдикатите и работодателите", каза още бившият премиер. 

"До ден днешен не съм чул и президентът Радев дали се е ваксинирал, къде се е ваксинирал, с какво се е ваксинирал", каза още Борисов и допълни, че когато са се появили ваксините, ние сме възложили надеждите си за ваксиниране на населението на антиваксъри.

"Когато няма затваряне, държавата не компенсира бизнеса, но в действителност всички работят на загуба. Държавата избяга от отговорност. България беше сред трите държави, чиито бюджети бяха в излишък. В момента какъв е бюджетният излишък? Едни казват 4 милиарда, други-5 милиарда. Кое е вярното?", попита Бойко Борисов.  

"Когато имаш локдаун или си затворил, тогава работниците могат да отидат на борсата, а фирмите получават 60/40 или 80/20. Направихме го. А сега нито една мярка не работи. Защото когато си отворен, ти не получаваш тези възможности за достъп. И няма да бъде направена. Така че в нашата програма много ясно са описани образованието, здравеопазването. Винаги може да се направи и по-добре, разбира се", уточни бившият премиер.

По темата за енергетиката той припомни, че са платили 1,2 млрд. долара за реакторите за АЕЦ "Белене".  "Платихме всичко на 100%. Тогава президентът Путин ни отписа 80 млн. лв. лихви, защото ги платихме наведнъж. Ами това, че намалихме цената на газа с 80%? Със задна дата и ни върнаха пари", сподели председателят на ГЕРБ.

Според него веднага може да започне да се строи 7-ми и 8-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй". "Който и каквото да говори, АЕЦ "Белене" не може да се случи. Но на 100 км имаме АЕЦ "Козлодуй". Правим си два реактора и това са 2000 мегавата", продължи Борисов.

"Зелената енергия е много важна тема и за радост, има огромен инвеститорски интерес. Ние в Плана за възстановяване сме писали държавата да строи соларни паркове. Защо? Строете ВЕЦ-ове. Вода има, дъжд има, язовирите се пълнят", категоричен бе бившият премиер.

"В момента просто се чака да мине 14 ноември, а след това никой от управляващите и съпътстващите ги партии не казва какво ще правя. Дори тестовете за учениците – ще купуват 400 000 теста, които ще стигнат за 1 седмица. След това какво ще правят. След 14 ноември какво ще се прави?", попита той.

"Виждате, че има чудовищна инфлация, цените растат, но никой нищо не казва. Бог високо, Радев далеко. Да мине 14-ти, пък тогава ще го мислят", възмути се лидерът на ГЕРБ.

"Дано и хората и политическите лидери започнат да мислят малко и за след 14 ноември. И тук не става въпрос дали се харесваме или не. Почтеността е, Зоран Заев го показа, губиш изборите и си подаваш оставка. Не ми се вижда за почтено да си 4-и, 5-и или 6-и и да искаш да управляваш и да поставяш условия", отсече бившият премиер.

Той припомни и за сагата с броенето на разписките и решението на "Демократична България" да не подкрепи броенето им.

Борисов благодари на синдикатите и работодателите за това, че са дошли дори в централата на ГЕРБ, за да дискутират финансовия план за излизане от кризата, въпреки че това е могло да им донесе негативи.

"В нито една сфера не видях промяна за добро. Аз и цялата партия ще се съобразим с вота на избирателите. Демокрацията казва да се опиташ да работиш напред", заключи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст