ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия ще поиска ядрената енергия да бъде определена като “зелена”

росатом

Русия ще настоява нейните гори, атомни централи и водноелектрическа енергия да  бъдат признати за „зелени“ проекти на срещата на върха на ООН за климата – COP26,  която започна в неделя в Глазгоу. Това заяви министърът на околната среда на Русия  Александър Козлов. 

Представители на близо 200 държави ще се срещнат в Шотландия в опит да ускорят  усилията за борба с глобалното затопляне съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. 

Ядрената и водноелектрическата енергия представляват около 40% от цялата  електроенергия, произведена в Русия, а горите покриват около 50% от територията ѝ и  това я прави страната с най-голямата горска площ в света. 

„Трябва да има унифицирани стандарти и изисквания, и най-важното – верификация.  Още един важен въпрос е и отношението към атомната и хидроенергетиката като  „зелени“, заяви Козлов. По думите му около половината от годишния капацитет за  усвояване на руските гори, или около 600 милиона тона CO2 еквивалент, се губи от  пожари и изсичане, така че Москва удвоява финансирането до 200 милиона долара  годишно за справяне с пожарите.  

Годишните нетни емисии на Русия сега са 1,6 милиарда CO2 еквивалент, около  половината от тези през 90-те години на миналия век. 

Президентът Владимир Путин, който планира да говори по време на срещата в Глазгоу  чрез видеовръзка, предвижда Русия да бъде въглеродно неутрална най-късно до 2060 г. 

Форумът беше отложен с година заради разпространението на коронавируса и затова трябва да обхване и задачите от 2020. Освен това на него трябва да бъдат обобщени резултатите от предишните пет години, започнали с подписването на Парижкото споразумение за климата. Страните трябва отново да се договорят за прилагането на споразумението и да гарантират оказването на помощ в размер на 100 милиарда долара годишно за най-слабо развитите страни, които извършват т.нар. "зелен преход", съобщи ТАСС.

Експертите обаче прогнозират, че дори пълното изпълнение на плановете за декарбонизация на държавите по документа няма да позволи достигането на главната му цел – ограничаване глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по целзий до 2050 година.

В Лондон признават, че пробивът на форума не  е гарантиран, а британски медии посочват, че конференцията може да влезе в историята като поредната пропусната възможност за предприемане на решителни мерки в името на бъдещето.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст