ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Във всички станции на метрото може да се плаща с карта за билет

метро

От днес в столичното метро може да се пътува и с банкова карта, след като 16 метростанции вече са снабдени с четци за тях. Досега това беше възможно само в наземния градски транспорт.

Цената на еднократното пътуване не се променя и остава 1.60 лева. Ако в рамките на деня се пътува повече от три пъти, включително с друг транспорт, системата ще таксува цената на дневна карта от 4 лева, но за целта от Центъра за градска мобилност предупреждават, че трябва да се плаща само с една и съща карта. 

Със сигурност пътуването с банкова карта ще спести време за чакане за купуване на билет или търсене на банкомат в близост до метростанцията, ако в нея няма такъв.

Този тип плащане действа в наземния градски транспорт от 1 септември.

Факт е, че по-голяма част от пътниците пътуват с месечна или годишна карта, но тези, които пътуват с еднократен билет, казват, че ще се възползват от картовото плащане.

"Вече сме в такова време, в което това не би трябвало да е проблем", каза пътуващ в София.

"Бих използвал този вариант, защото натам отиват нещата – хората да си плащат предимно с карти, да не използват пари кеш", посочи друг.

От Центъра за градска мобилност предупреждават, че четецът за банкови карти крие риск за хората, пътуващи с обичайната карта за градския транспорт. Контрольорите ще бъдат оборудвани със специални устройство, с помощта на които ще проверяват дали е платено пътуването с банковата карта.

През последните дни в метрото на ден са преминали с банкови карти над 2000 души, съобщава Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст