ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Във всички станции на метрото може да се плаща с карта за билет

метро

От днес в столичното метро може да се пътува и с банкова карта, след като 16 метростанции вече са снабдени с четци за тях. Досега това беше възможно само в наземния градски транспорт.

Цената на еднократното пътуване не се променя и остава 1.60 лева. Ако в рамките на деня се пътува повече от три пъти, включително с друг транспорт, системата ще таксува цената на дневна карта от 4 лева, но за целта от Центъра за градска мобилност предупреждават, че трябва да се плаща само с една и съща карта. 

Със сигурност пътуването с банкова карта ще спести време за чакане за купуване на билет или търсене на банкомат в близост до метростанцията, ако в нея няма такъв.

Този тип плащане действа в наземния градски транспорт от 1 септември.

Факт е, че по-голяма част от пътниците пътуват с месечна или годишна карта, но тези, които пътуват с еднократен билет, казват, че ще се възползват от картовото плащане.

"Вече сме в такова време, в което това не би трябвало да е проблем", каза пътуващ в София.

"Бих използвал този вариант, защото натам отиват нещата – хората да си плащат предимно с карти, да не използват пари кеш", посочи друг.

От Центъра за градска мобилност предупреждават, че четецът за банкови карти крие риск за хората, пътуващи с обичайната карта за градския транспорт. Контрольорите ще бъдат оборудвани със специални устройство, с помощта на които ще проверяват дали е платено пътуването с банковата карта.

През последните дни в метрото на ден са преминали с банкови карти над 2000 души, съобщава Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст